ГоловнаСвіт

У Росії завели першу справу за статтею про недонесення

Справу порушено стосовно жителя Грозного, що не повідомив про плани знайомого виїхати до Сирії.

У Росії завели першу справу за статтею про недонесення

Управління Слідчого комітету Росії в Чечні завело першу кримінальну справу за статтею "неповідомлення про злочин" з так званого пакету "законів Ярової", прийнятого влітку минулого року.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Справу порушено стосовно жителя Грозного Асхаба Хизрієва, що не повідомив про плани свого знайомого виїхати на війну в Сирію. Йому загрожує до року позбавлення волі.

"За версією слідства, Хизрієв, володіючи достовірною інформацією про приготування Фаріда Сафіна до участі в діяльності терористичної організації в Сирії, не сповістив про це в правоохоронні органи", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Повідомляється, що пізніше Сафіна було затримано поліцейськими при спробі виїхати до Сирії.

Нагадаємо, Держдума РФ прийняла "антитерористичний пакет" законопроектів, що передбачає введення статті про недонесення, влітку минулого року. На думку авторів, він необхідний для "встановлення додаткових заходів протидії тероризму і забезпечення громадської безпеки". Закон посилює покарання за екстремізм, а також з 2018 року посилює контроль за онлайн-активністю громадян.

Правозахисники вважають, що закони порушують базові принципи конституції Росії, наприклад про недоторканність приватного життя. У серпні минулого року петиція за скасування цього пакету законів набрала необхідні 100 тис. голосів, проте досі вона розглянута не була.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram