ГоловнаСвіт

Світовий банк: у РФ не вистачає грошей на виконання суспільного договору

Експерти наголошують, що Росії необхідно терміново зайнятися вкладеннями в соціальну, комунальну, транспортну та енергетичну сфери.

Світовий банк: у РФ не вистачає грошей на виконання суспільного договору
Всемирный банк
Фото: wiwo.de

У Росії більше немає грошей на виконання суспільного договору зі своїми громадянами.

Про це йдеться в доповіді Світового банку "Шляхи досягнення всеосяжного економічного зростання", представленій на Гайдарівському форумі, передає "Дождь".

Автори доповіді вказують, що в Росії основою суспільного договору є забезпечення громадян робочими місцями, дешевими держпослугами та соціальними виплатами в обмін на надання владі широких повноважень і можливість грати "роль керівника і керівника".

Останні 10 років у росіян зміцнювалися очікування від держави, зазначають автори документа. Суспільство, зокрема, розраховує, що влада забезпечить безкоштовну медицину й освіту, дешеві послуги ЖКГ. Однак ці очікування, вважає СВ, більше нічим виправдовувати.

Як випливає з доповіді, бюджетні кошти на соцпідтримку витрачалися на шкоду іншим статтям, у тому числі інвестицій у соціальну і комунальну інфраструктуру, охорону здоров'я і освіту. У підсумку "якість і справедливість надання таких послуг перестали виправдовувати очікування".

У документі також зазначено, що Росії необхідно терміново зайнятися вкладеннями в соціальну, комунальну, транспортну та енергетичну сферу.

"У 2012-2014 роках державні витрати Росії на інфраструктуру становили менш ніж 1 відсоток ВВП на рік, тоді як потреби в таких інвестиціях оцінюють на рівні 1 трильйона доларів - 75% російського ВВП за 2015 рік", - наводить ТАСС витяги з доповіді.

Російській владі, на думку експертів СВ, також необхідно почати реалізовувати реформи, націлені на підвищення продуктивності праці, розвиток людського капіталу та держуправління.

"Реформи необхідно проводити терміново, поки нерівність і вразливість не загострилися в умовах бюджетних проблем, пов'язаних із падінням цін на сировинні товари, поки демографічні зміни не почали чинити надмірний тиск на попит на робочу силу та на бюджетні ресурси", - цитує доповідь "Финмаркет".

Нагадаємо, в жовтні 2016 року Мінекономіки Росії спрогнозувало 20 років стагнації господарці РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram