ГоловнаСвіт

Парламент Венесуели відправив Мадуро у відставку, але Верховний суд скасував це рішення

Офіційно повноваження президента Венесуели закінчуються 2019 року.

Парламент Венесуели відправив Мадуро у відставку, але Верховний суд скасував це рішення
Фото: anti-global.ru

Верховний суд Венесуели зобов'язав депутатів національних зборів не продовжувати процедуру імпічменту президента країни Ніколаса Мадуро, оскільки це не передбачено Конституцією країни.

Про це повідомляє РБК.

Таке рішення Верховний суд ухвалив після того, як більшість депутатів визнали, що Мадуро "залишив свою посаду через невиконання своїх обов'язків". При цьому депутати посилалися на положення ст. 233 Конституції, яка допускає призначення нових виборів президента в разі визнання голови держави відсутнім на посаді. Депутати проурядової фракції заявили, що парламент не має повноважень голосувати із цього питання.

Суд також підтвердив свою позицію, висловлену ще в листопаді 2016 року, коли він виніс постанову і зобов'язав членів парламенту утриматися від декларування "політичної відповідальності" чинного президента.

Процедуру імпічменту Мадуро парламент, де за підсумками виборів 2015 року більшість отримала опозиція, почав ще 23 жовтня 2016 року. Депутати пригрозили відправити президента під суд за узурпацію влади і закликали армію не підкорятися йому. Опозиціонери також ухвалили звернення до Міжнародного кримінального суду з вимогою порушити справу стосовно суддів Верховного суду і членів виборчої комісії, які, на їхню думку, стали на бік узурпатора.

Повноваження Мадуро спливають 2019 року.

Нагадаємо, останніми роками Венесуела живе у стані жорстокої економічної та політичної кризи. У 2015 і 2016 роках світові ЗМІ неодноразово повідомляли про дефіцит у країні продуктів харчування і базових товарів народного споживання. У грудні парламент Венесуели ухвалив декларацію, в якій офіційно поклав провину за кризу в країні на президента.

Кілька місяців тому Національна виборча рада на невизначений термін відклала референдум з питання імпічменту Мадуро; переговори між урядом і опозицією за посередництва Ватикану також зайшли у глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram