ГоловнаСвіт

Британія залишає ЄС – однак не залишає Європу, - посол України в Лондоні

Брекзит визначатиме зовнішні і внутрішньополітичні пріоритети Великобританії на десятиліття.

Британія залишає ЄС – однак не залишає Європу, - посол України в Лондоні
Плакат, агитирующий голосовать за выход из ЕС в Лондоне
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на Брекзит, Великобританія не самоусунеться від "українського питання".

Про це в ексклюзивному інтерв'ю сказала посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко.

«На сьогоднішній день я не бачу підстав говорити про те, що Великобританія самоусунеться від «українського питання», - сказала посол.

За її словами, за останні 25 років стосунки між країнами переживали різні періоди, але чітко показали, що українсько-британське партнерство "не є ситуативним, оскільки побудоване на міцних засадах європейських цінностей».

Посол зазначила, що Брекзит визначатиме зовнішні і внутрішньополітичні пріоритети Великобританії на десятиліття.

Водночас «Британія залишає ЄС – однак не залишає Європу». «Звичайно, буде неправильно говорити, що Брекзит не позначився на порядку денному уряду Великобританії і його зовнішній політиці. Разом з цим розвиток двосторонніх відносин і заяви керівництва країни свідчать про те, що Україна не вибула з порядку денного пріоритетів Великобританії. Ми так само сильно відчуваємо потужну політичну підтримку, навіть не дивлячись на те, що Великобританія не бере участі в нормандському форматі», - сказала Галібаренко.

Вона розповіла, що Великобританія надає нашій країні істотну експертну, фінансову та гуманітарну допомогу, орієнтовану на підтримку реформ у політичній, адміністративній, економічній, судовій та інших сферах, а також, що дуже важливо, для подолання наслідків російської агресії.

Щодо політичного діалогу з британською стороною, то минулого, 2016 року відбулися шість зустрічей і контактів на рівні президента України і прем'єр-міністра Великобританії, а також голів зовнішньополітичних відомств. Відбувся обмін візитами міністрів закордонних справ, понад 20 візитів на рівні депутатів. У вересні Україну і - що ще важливіше - звільнені території Донбасу відвідала делегація Комітету із закордонних справ парламенту Великобританії.

Окрім того, Сполучене Королівство залишається постійним членом РБ ООН, Великої сімки, НАТО, Ради Європи. «Тому не варто хвилюватися щодо курсу на самоізоляцію. Великобританія є глобальним гравцем і 6-ю найбільшою економікою світу, і за будь-якого розвитку подій такий курс буде збережено», - вважає дипломат.

Також тільки минулого року Україна отримала понад 30 млн фунтів стерлінгів у вигляді технічної допомоги. Частина з цих грошей іде на підтримку роботи, яку проводить Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України. Крім того, Великобританія взяла активну участь у підготовці українських детективів НАБУ. Для роботи в МЗС і Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України були відправлені британські радники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram