ГоловнаСвіт

МЗС Туреччини заявило про кризу довіри у відносинах з ЄС

Чавушоглу наголосив, що погіршення відносин Туреччини і ЄС не вигідне жодній зі сторін.

МЗС Туреччини заявило про кризу довіри у відносинах з ЄС
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

У Туреччині вважають, що Євросоюз повинен дотримуватися відкритого підходу до питання євроінтеграції Туреччини і прийняти в зв'язку з цим конкретне рішення.

Про це заявив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, передает агентство Anadolu.

"На жаль, між Туреччиною і ЄС існує криза довіри. Брюсселю пора прийняти відповідне рішення і почати ставитися до Анкари чесніше", - сказав Чавушоглу.

За його словами, останнім часом в ЄС побоюються погіршення відносин з Туреччиною, з чим і пов'язані зміни у ставленні ЄС до деяких питань.

"Наприклад, на засіданні голів МЗС країн ЄС міністр закордонних справ Австрії Себастіан Курц став єдиним, хто виступив проти Туреччини", - сказав Чавушоглу. За словами міністра, погіршення відносин Туреччини і ЄС не вигідне жодній зі сторін.

Голова МЗС зазначив, що турецький народ сьогодні вже не підтримує євроінтеграцію Туреччини, як раніше. "Це пов'язано зі ставленням Брюсселя до Анкари після спроби військового перевороту 15 липня, а також із подвійними стандартами ЄС щодо Туреччини", - сказав Чавушоглу.

Міністр також закликав ЄС виконати дані Туреччині обіцянки.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано в 1963 році, а заявку на членство в ЄС Анкара подала в 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки в 2005 році. За цей час було узгоджено 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковані, а щодо чотирьох тривають переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.

18 жовтня 2015 року Меркель пообіцяла Туреччині вступ в ЄС в обмін на угоду з питань біженців. Давутоглу зі свого боку тоді заявив, що Анкара розраховує на запровадження безвізового режиму з країнами-членами ЄС до липня 2016 року. Він зазначив, що угода про реадмісію має сприяти вирішенню проблеми мігрантів.

У липні 2016 року ЄС відкинув введення безвізового режиму з Туреччиною в 2016 році. Брюссель зажадав, щоб перш за все Анкара виконала нормативи, перераховані в списку з 72 пунктів, причому деякі з них стосуються внесення змін до чинного законодавства Туреччини.

Крім того, критику ЄС викликала перспектива повернення смертної кари в Туреччині. Про ймовірне введення такого покарання в країні почали говорити після невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

15 серпня Туреччина зажадала від ЄС скасування віз до кінця жовтня.

У вересні віце-прем'єр-міністр Туреччини Мехмет Шимшек заявив, що Туреччина провела всі необхідні реформи для вступу в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram