ГоловнаСвіт

Радбез ООН в останній день року розгляне перемир'я в Сирії

У тексті йдеться про політичне врегулювання конфлікту і доставку гуманітарної допомоги.

Радбез ООН в останній день року розгляне перемир'я в Сирії
Заседание Совбеза ООН
Фото: Владимир Ельченко

У суботу Рада Безпеки ООН має обговорити запропоновану Росією резолюцію на підтримку угоди про припинення вогню в Сирії. Розгляд почнеться близько 18:00 за київським часом.

Запропонований текст резолюції закликає якомога швидше організувати доставку гуманітарної допомоги на всій території Сирії, повідомляє BBC. Резолюція також закликає до політичного врегулювання конфлікту шляхом переговорів між урядом і повстанцями. Переговори, які пройдуть за посередництва Росії і Туреччини, повинні початися в січні в Астані.

Однак, незважаючи на оголошене перемир'я, зі Сирії надходять повідомлення про перестрілки, що тривають, і авіаудари. Представники низки повстанських угруповань вже заявили, що будуть вважати угоду про припинення вогню анульованою, якщо авіаудари й інші військові дії триватимуть. Які саме угруповання стоять за цією заявою, зараз невідомо.

Посол РФ в ООН Віталій Чуркін напередодні зявив, що "Фронт ан-Нусра" і ІДІЛ, які також воюють в Сирії, не є частиною угоди про припинення вогню. Боротьба з ними, за словами посла, триватиме. Постпред сказав, що гарантами угоди про припинення вогню в Сирії є Росія і Туреччина. Водночас Чуркін зазначив, що до врегулювання сирійського конфлікту повинні залучатися і інші важливі гравці - Іран, Єгипет, Саудівська Аравія, Кувейт, Катар. Він висловив надію на те, що Адміністрація нового президента США також приєднається до процесу після 20 січня.

Нагадаємо, в Сирії в ніч на п'ятницю, 30 грудня, набрало чинності перемир'я, ініційоване Туреччиною і Росією. Це вже третя спроба встановити режим припинення вогню між режимом Башара Асада і повстанцями в цьому році. Попередні спроби в лютому і вересні провалилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram