ГоловнаСвіт

Російських хакерів звинуватили в спробі злому американської енергокомпанії

Заражений ноутбук не було під'єднано до систем управління електромережею.

Російських хакерів звинуватили в спробі злому американської енергокомпанії
Фото: EPA/UPG

Американська енергокомпанія Burlington Electric (штат Вермонт) виявила на одному зі своїх комп'ютерів код, який використовувався російськими хакерами в операції "Степ грізлі" (Grizzly Steppe), спрямованої проти США. Заражений ноутбук не було під'єднано до систем управління електромережею, пише The Washington Post.

Як відзначають джерела видання, хакери не використовували код для втручання в роботу мереж, але його наявність на комп'ютері Burlington Electric свідчить про вразливість американської енергосистеми до потенційних атак.

Американські офіційні особи поки що не знають, чи був цей вірус впроваджений, щоб порушити роботу компанії, чи щоб просто перевірити можливість злому комп'ютерної мережі. Також невідомо, коли відбулося зараження і чи є шкідливий код в комп'ютерах інших компаній. "Залишається питання: чи присутні вони в наших системах і яка була мета?", - сказав співрозмовник видання.

У 2015 році російські хакери атакували низку українських обленерго, зумівши вимкнути від світла кілька районів Івано-Франківської області. Збій в роботі "Прикарпаттяобленерго" став першим зафіксованим випадком вимкнення електроенергії, що було викликано хакерською атакою.

Нагадаємо, що 29 грудня США ввели новий пакет санкцій проти Росії у зв'язку з хакерськими атаками, які організували спецслужби РФ. Обмежувальні заходи торкнулися Головного розвідуправління РФ, ФСБ, трьох російських компаній і двох хакерів. Крім того, з країни вислали 35 російських дипломатів.

Росія заперечує причетність до кібератаки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram