ГоловнаСвіт

В РУСАДА визнали існування допінгової схеми в Росії (оновлено)

Систему прийому допінгу остаточно сформували до Олімпійських ігор у Сочі.

В РУСАДА визнали існування допінгової схеми в Росії (оновлено)
Фото: newsfiber.com

Російські чиновники вперше визнали, що в країні існувала система прийому допінгу.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі з посиланням на New York Times.

Журналісти газети провели серію інтерв'ю у Москві, в тому числі з виконувачем обов'язків голови Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Анною Анцеліович.

"Це була інституційна змова", - заявила Анцеліович. При цьому вона підкреслила, що можновладні урядовці не брали участі в цій змові.

"На мій погляд як колишнього міністра спорту, президента Олімпійського комітету, ми зробили багато помилок", - визнав голова Незалежної громадської антидопінгової комісії Олімпійського комітету Росії (ОКР) Віталій Смирнов.

Президент РФ Володимир Путін призначив його спостерігати за реформою антидопінгової системи в Росії.

Смирнов також заявив, що необхідно зрозуміти, чому молоді спортсмени погоджуються приймати допінг.

Канадський юрист Ричард Макларен, який підготував для Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) дві доповіді про допінг у російському спорті, розповів, що радий, що російські чиновники більше не намагаються оскаржити його висновки. На його думку, так вони намагаються уникнути подальших розслідувань.

Раніше російські чиновники заперечували наявність у Росії системи прийому допінгу.

У травні колишній керівник московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков дав New York Times інтерв'ю, в якому розповів про систему використання допінгу на Олімпійських іграх у Сочі 2014 року.

За його словами, в РФ уже багато років існує система підміни допінг-проб, у якій беруть участь ФСБ і чиновники з міністерства спорту.

Оновлення. В РУСАДА прокоментували слова Анцеліович, заявивши, що вони "були спотворені і вирвані з контексту", повідомляє ТАСС.

"У відповідь на публікацію в газеті The New York Times РУСАДА заявляє, що слова в.о. генерального директора Анцеліович були спотворені і вирвані з контексту. Під час бесіди Анцеліович із журналісткою Ребеккою Руїз в.о. генерального директора було зроблено зауваження, що у звіті, опублікованому 9 грудня 2016 року, Ричард Макларен відмовився від слів "державна система допінгу" і використовував словосполучення "інституційна змова", виключаючи, таким чином, можливу залученість вищого керівництва країни. На жаль, Ребекка Руїз, вирвавши з контексту ці слова, створила враження, що керівництво РУСАДА визнає наявність інституційної схеми прикриття допінгу в Росії", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, Міжнародна спілка ковзанярів перенесла з Росії етап Кубка світу. Причиною такого рішення стали рекомендації МОК на підставі доповіді комісії WADA під керівництвом Макларена. Фінал Кубка світу мав пройти в Челябінську 10-12 березня.

Раніше Міжнародна федерація бобслею і скелетону перенесла чемпіонат світу із Сочі в німецький Кенігзеє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram