ГоловнаСвіт

Президент Молдови відправив у відставку міністра оборони за "загравання з НАТО"

Додон нагадав, що, згідно з Конституцією, Молдова - нейтральна держава.

Президент Молдови відправив у відставку міністра оборони за "загравання з НАТО"
Додон
Фото: EPA/UPG

Відомий своїми проросійськими поглядами президент Молдови Ігор Додон підписав указ про відставку Анатола Шалару з посади міністра оборони.

Про це голова держави повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Він подякував лідеру Ліберальної партії Міхаю Гімпу за це звернення і порадив йому вчинити аналогічно і з іншими міністрами-лібералами.

"Цей міністр загравав з НАТО, прекрасно знаючи, що, згідно з Конституцією, Молдова - нейтральна держава. Він стояв за появою американської військової техніки на площі Великих національних зборів у День Перемоги, що може бути кваліфіковано не інакше як провокація. Він відкрито виступав і виступає за об'єднання РМ з Румунією, що також неприпустимо. Крім того, він звільнив солідне число професіоналів із системи оборони і держбезпеки, замінивши їх близькими до Ліберальної партії людьми, які підтримують унійську ідеологію", - написав Додон.

За його словами, всі ці речі несумісні з повноваженнями міністра оборони незалежної і суверенної країни, в Конституції якої сказано про нейтралітет. Додон додав, що раніше Шалару також звинувачували в заподіянні шкоди майну Міноборони на десятки мільйонів леїв, національному громадському бюджету шляхом продажу боєприпасів, сумнівних угод зі зброєю і матеріальними благами, які перебувають на балансі оборонного відомства.

Раніше Ліберальна партія відмовила в політичній підтримці Шалару. Сам Шалару тоді припустив, що за цим може послідувати його відставка з посади міністра оборони. За його словами, це пов'язано з тим, що він виступав за зміну керівництва Ліберальної партії. 17 грудня Шалару повідомив, що склав із себе повноваження заступника голови ЛП. Того самого дня Шалару відсторонили від усіх керівних посад за рішенням керівництва партії - з посади заступника голови та члена ради і постійного бюро ЛП.

19 грудня прем'єр Павел Філіп передав президентові Ніколає Тімофті запит на відставку Шалару. Однак Тімофті відправив відповідного листа Філіпу з проханням уточнити причини відставки Шалару.

Раніше в ефірі телеканалу NTV Moldova Додон заявив, що Шалару відправлять у відставку до Нового року. Соціалісти давно критикують Шалару, якого призначили на посаду за квотою Ліберальної партії. Парламентська фракція соціалістів раніше ініціювала вотум недовіри міністру оборони. Вони звинувачували Шалару в продажу молдовської військової техніки за кордон і заподіянні збитків державному бюджету. Однак парламентська більшість, до якої входять ліберали, відхилила вотум недовіри.

Нагадаємо, напередодні з резиденції президента Молдови зняли прапор Європи.. На його місці з'явився древній прапор Молдовського князівства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram