ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума Росії ухвалила "закон садистів"

Російським тюремникам дозволили застосовувати силу щодо ув'язнених за низки умов.

Держдума Росії ухвалила "закон садистів"
Госдума
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії затвердила в третьому, остаточному читанні законопроект, що регламентує застосування фізичної сили, спецзасобів і вогнепальної зброї до ув'язнених, також відомий як "закон садистів".

Трансляція засідання велася на сайті нижньої палати російського парламенту.

Раніше в законопроекті було прописано, що співробітники Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) можуть застосовувати спецзасоби за будь-яке порушення режиму утримання. У зв'язку з цим документ і отримав назву "закон садистів".

З остаточної редакції документа цю норму прибрали. Таким чином, фізична сила, спецзасоби і зброя не можуть застосовуватися до ув'язнених за порушення режиму утримання.

У документі наголошено, що співробітники ФСВП мають право застосовувати фізичну силу, якщо несилові способи не діють при припиненні непокори і протидії законним вимогам співробітника.

Крім того, законопроект доповнено положенням, згідно з яким, "за наявності можливості" застосування фізичної сили і спецзасобів підлягає фіксації на відеокамери.

Як зазначає RNS, згідно з поправками, безпосередньо спецзасоби можуть застосовуватися для припинення непокори або протидії з боку засуджених тільки у випадках, пов'язаних із загрозою насильства, небезпечного для життя і здоров'я співробітників.

Закон набуде чинності після схвалення Радою Федерації Росії і підписання президентом.

У жовтні правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) попросила Держдуму відхилити законопроект, прийнятий нижньою палатою парламенту на той момент у першому читанні.

Нагадаємо, в червні Держдума РФ скасувала кримінальну відповідальність за побої і невиплату аліментів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram