ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські тюремники пригрозили політв'язню Дадіну мільйонним позовом

Також до Дадіна може подати позов про наклеп начальник колонії. 

Російські тюремники пригрозили політв'язню Дадіну мільйонним позовом
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Управління Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) може пред'явити засудженому активісту Ільдару Дадіну, котрий повідомив про тортури в карельській колонії, позов на відшкодування збитку в розмірі близько мільйона рублів.

Про це заявив заступник директора ФСВП Валерій Максименко, передає "РІА Новини".

"На цей час відомство підраховує збитки від заяв Дадіна. Це і виклик різних медичних експертів до колонії, проведення експертиз, медичне обстеження. Все це оцінюється в межах від півмільйона до мільйона рублів. Ми можемо подати позов до Дадіна про відшкодування цих витрат", - сказав Максименко на засіданні громадської ради.

Він уточнив, що рішення про подачу позову ще не прийнято і буде залежати від точного підрахунку збитку. За його словами, також до Дадіна може подати позов про наклеп начальник колонії.

Дружина Ільдара Дадіна Анастасія Зотова в бесіді з РБК заявила, що вона шокована заявою ФСВП про можливий позов до її чоловіка: "З одного боку, Максименко дзвонить нам і розповідає, як він зацікавлений у тому, щоб дізнатися, чи є тортури в колоніях чи ні. З іншого боку, він таке заявляє. Може бути, це спосіб чинити тиск на ув'язнених. Може бути, це спосіб показати, що тортур жодних немає і вони такі впевнені в собі, що готові подавати позов про наклеп".

Ільдар Дадін став першим, кого визнали винним за статтею 212.1 КК РФ (неодноразові порушення на мітингах). У грудні 2015 його засудили до трьох років колонії загального режиму.

Визнаний політв'язнем, оскільки кримінальне переслідування здійснюється винятково у зв'язку з ненасильницьким здійсненням права на свободу зборів, за звинуваченням у правопорушенні, події якого не було, з порушенням права на справедливий судовий розгляд і застосуванням непропорційного осудному діянню утримання під вартою.

1 листопада Дадін поскаржився на регулярні побиття в колонії. В управлінні ФСВП підтвердили застосування фізичної сили до ув'язненого, але лікарі не виявили на його тілі слідів побоїв. Сам Дадін стверджує, що їх немає, тому що в момент побиття він був у одязі.

1 грудня стало відомо, що Дадіна на півроку помістили в одиночну камеру за бійку із сусідом по камері. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram