ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Кремлі визнали шкідливою участь Навального в виборах президента

Аналітики вважають, що участь Навального може підвищити явку на президентських виборах.

У Кремлі визнали шкідливою участь Навального в виборах президента
Навальный

У Кремлі при підготовці до виборів президента виходять з того, що в них не братиме участі Олексій Навальний.

Про це повідомляє "Дождь" з посиланням на джерела. За їхніми словами, питання про допуск опозиціонера деякий час назад обговорювали, але зараз такий сценарій визнали шкідливим.

Про те, що в Кремлі зараз не розглядають сценарій, який передбачає участь у запланованих на березень 2018 року виборах президента голови Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, "Дождю" розповіли два джерела, близьких до керівництва президентської адміністрації, і підтвердив федеральний чиновник. За словами одного зі співрозмовників "Дождя", дещо раніше питання про те, чи є сенс допускати опозиціонера до виборів заради привернення до них уваги, стояло на порядку денному. Але тепер вирішили, що це було б шкідливо, зазначив він.

"Була думка, що участь Навального може підвищити явку на президентських виборах. Але розрахунки показують, що явка підвищиться на кілька відсотків, а вся інтрига зведеться до питання, отримає він 5% чи 10%. Звичайно, він створить шум і вихлюпне багато негативу, але користі від цього не буде", - наводить розрахунки співрозмовник "Дождя", близький до керівництва кремлівської адміністрації.

13 грудня Навальний оголосив про намір брати участь у виборах президента: він розіслав відповідне звернення до прихильників, опублікував базові пункти передвиборної програми і навіть оголосив збір коштів через інтернет-гаманці для своєї кампанії.

У Кремлі цю заяву розцінюють як спробу Навального зіграти на випередження перед тим, як у результаті рішення суду він позбудеться права обиратися, кажуть співрозмовники "Дождя" в президентській адміністрації. У 2013 році кіровський суд засудив його на п'ять років умовно у так званій справі "Кіровлісу" і таким чином позбавив пасивного виборчого права. У лютому цього року Європейський суд з прав людини виявив порушення в його справі. Після цього Верховний суд Росії скасував вирок і відправив справу на новий розгляд. Відтак Навальний повернув собі право бути обраним. Але якщо суд при перегляді справи знову визнає його винним, то права висуватися на вибори президента Навальний позбудеться. Три джерела "Дождя", близьких до Кремля, кажуть, що очікують саме такого результату справи.

Тепер у Кремлі шукають інших способів підвищення явки, наприклад, за допомогою проведення референдумів у регіонах, стверджують джерела "Дождя" в президентській адміністрації.

"Немає ніяких сумнівів, що Кремль боїться участі Навального у виборах, саме для цього і було ініційовано першу справу "Кіровлісу". Я думаю, у них і зараз не додалося бажання допустити його до виборів, адже Кремль чудово розуміє, що Навальний - єдиний з усіх опозиційних кандидатів буде вести реальну кампанію, для нього немає заборонених тем в агітації, він не буде грати в піддавки", - заявила прес-секретар Навального Кіра Ярмиш.

Вона додала, що для штабу Навального побоювання Кремля не мають значення, і там у будь-якому випадку будуть вести кампанію і збирати на неї гроші.

Нагадаємо, 15 грудня Навальний організує референдум про приналежність Криму в разі обрання президентом РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram