ГоловнаСвіт

Протести в Польщі готували заздалегідь, - Ващиковський

На думку Ващиковського, 16-17 грудня "справа дійшла до диспропорційних і асиметричних акцій протесту, раніше підготовлених опозицією". 

Протести в Польщі готували заздалегідь, - Ващиковський
Витольд Ващиковски
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський представив оцінку подій, що мали місце в п'ятницю, 16 грудня, в Сеймі і навколо нього.

Про це повідомляє "Польське радіо".

"Правила не повинні обмежувати доступ журналістів до парламенту. Голосування пройшло відповідно до закону. Депутати мали доступ до зали засідань", - розповів Ващиковський під час зустрічі з іноземними кореспондентами у Варшаві.

На думку глави МЗС, у п'ятницю і суботу "справа дійшла до диспропорційних і асиметричних акцій протесту, раніше підготовлених опозицією".

Він висловив надію, що після переговорів із лідерами опозиції, які президент Польщі Анджей Дуда провів учора, 18 грудня, ситуація заспокоїться.

За словами Ващиковського, присутність журналістів у парламенті до цього часу не була регульована конкретними й однозначними правилами, які "сприяли б професійному виконанню своїх обов'язків як парламентаріями, так і журналістами". Як пояснив глава МЗС Польщі, запропоновані зміни мають збільшити комфорт, безпеку і професіоналізм роботи журналістів та політиків, а також мають поліпшити імідж Сейму і Сенату. 

"Нові правила не повинні обмежувати доступ мас-медіа до політиків, натомість вони мали встановити певний порядок. З січня планувалося створення професійного мас-медійного центру, де представники ЗМІ могли б працювати і запрошувати політиків і не робити цього в коридорах під час перерв, що принижувало роботу як депутатів, так і журналістів", - додав він.

На думку міністра, до ескалації конфлікту призвела "досить агресивна поведінка кількох опозиційних політиків", її зупинив спікер Сейму, який виключив одного з них із засідання. Опозиція почала блокувати трибуну і крісло спікера, після декількох годин переговорів взаєморозуміння з опозицією не вдалося досягти, сказав Ващиковський.

"Спікер вирішив перенести засідання до Колонної зали, де ми завершили голосування щодо бюджету та інших законів. Коли ми проводили це голосування, Колонна зала була відчинена, і опозиція могла увійти", - зазначив глава МЗС Польщі.

Ващиковський також зазначив, що "голосування пройшло відповідно до регламенту парламенту і закону". "Воно мало дуже традиційний характер - як 20 років тому без використання електронного обладнання. Голоси рахували і вписували до протоколу, у зв'язку з тим, що передбачено в регламенті Сейму. Такі голосування відбувалися і раніше, це не прецедент. Такі голосування проводять також в інших парламентах у світі, де часто не використовують електронного обладнання", - сказав міністр.

"Далі протести перенеслися на вулицю. Видно, що їх готували раніше. Миттю з'явилися сцени, світло, звук. Те, що відбувалося в парламенті, було тільки приводом, щоб почати масові протести проти ситуації в Польщі, - сказав він. - Ми вважаємо, що ці протести є результатом розчарування опозиції", - додав Ващиковський.

Нагадаємо, що глава МВС Польщі Маріуш Блащак звинуватив опозицію в спробі захоплення влади у зв'язку з подіями 16 грудня.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram