ГоловнаСвіт

Європарламент затвердив механізм припинення безвізового режиму

Рішення відкриває шлях для візової лібералізації з Україною і Грузією.

Європарламент затвердив механізм припинення безвізового режиму
Фото: ecb.europa.eu

Депутати Європейського парламенту в четвер затвердили механізм припинення безвізового режиму, який необхідний, щоб скасувати візи для українців, грузинів і косоварів.

За це рішення проголосували 485 депутатів, 132 були проти, утримався 21, повідомляють на сайті Європарламенту.

Механізм передбачає призупинення безвізового режиму для третьої країни в разі істотного збільшення відмов у в'їзді на територію ЄС для її громадян; істотного збільшення необґрунтованих клопотань про отримання притулку з їхнього боку; неналежної співпраці в реадмісії (повернення мігрантів); збільшення ризиків і загроз для Євросоюзу з боку громадян третьої країни.

Ініціювати призупинення безвізового режиму може будь-яка країна Євросоюзу, а також Європейська комісія. Рішення приймається Єврокомісією протягом місяця і набуває чинності негайно. При цьому Євросоюз зобов'язується вживати заходів, щоб разом із третьою країною знайти прийнятне рішення проблеми, що призвела до припинення безвізового режиму.

Призупинення вводиться на 9 місяців, після закінчення цього терміну його можна буде продовжити ще на півтора року. При цьому Євросоюз залишає за собою право в разі потреби скасувати безвізовий режим узагалі.

Механізм припинення має затвердити Рада Європейського Союзу і набуде чинності через 20 днів після публікації в офіційному журналі ЄС.

Він не стосується Великобританії й Ірландії.

Нагадаємо, що 12 грудня Європарламент переніс розгляд питання про надання Україні безвізового режиму на 1 лютого 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram