ГоловнаСвіт

США продовжили санкції проти Ірану без дозволу Обами

Нові санкції ніяк не позначаться на ядерній угоді з Іраном.

США продовжили санкції проти Ірану без дозволу Обами
Фото: alternativechannel.org

США продовжили ще на 10 років закон про санкції проти Ірану. Документ набув чинності без підпису президента США Барака Обами.

Про це повідомляє Associated Press.

Документ про пролонгацію обмежувальних заходів відносно Тегерана затвердив Конгрес США. Згідно з конституцією, у президента Обами було 10 днів на те, щоб підписати його або скористатися своїм правом вето. Голова держави вважав за краще нічого не робити з документом, який у підсумку автоматично набув чинності.

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що цей закон ніяк не вплине на ядерну угоду з Іраном, яка передбачає скасування американських і європейських санкцій в обмін на згортання Тегераном робіт у галузі атомної енергії. За його словами, закон не обмежує можливостей вести бізнес з Ісламською Республікою.

Йдеться про введення персональних санкцій стосовно осіб, причетних до розробки Іраном балістичних ракет, підтримки тероризму, а також винних у порушенні прав людини. Крім того, в документі передбачені санкції проти банківського сектору Ірану, а також його окремих підприємств.

Проте 3 грудня голова МЗС Ісламської Республіки Мохаммад Джавад Заріф заявив, що Іран зупинить реалізацію угоди щодо атому, якщо США продовжать санкції. На думку Заріфа, це рішення Вашингтона свідчить про неадекватність уряду США. "Епоха гегемонії США підійшла до кінця", - зазначив Заріф.

Іран і "шістка" міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості з приводу ядерної програми Тегерану. Ісламська Республіка зобов'язалася перетворити завод у Фордо на технологічний центр, а реактор в Араку перебудувати відповідно до проекту міжнародного консорціуму, відпрацьоване паливо з нього буде вивозитися за межі країни. Тегеран також пообіцяв не збагачувати уран вище порога в 3,67% і обмежити обсяги цього урану 300 кілограмами на термін 15 років.

Нагадаємо, раніше в грудні іранський президент Хасан Рухані заявив, що Іран не дозволить Трампу розірвати ядерну угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram