ГоловнаСвіт

У Білорусі затримали за "розпалювання ворожнечі" трьох авторів російського видання "Регнум"

Один з них погрожував у фейсбуці "ввічливими людьми".

У Білорусі затримали за "розпалювання ворожнечі" трьох авторів російського видання "Регнум"
Фото: sk.gov.by

За останні кілька днів у Білорусі затримали трьох кореспондентів російського видання "Регнум": Сергія Шиптенка, Дмитра Алімкіна (псевдонім - Алла Бронь) і Юрія Павловца (псевдоніми - Павло Юринцев і Микола Радов).

Про це повідомляється на сайті Слідчого комітету Республіки Білорусь.

Всі вони підозрюються в скоєнні злочину, передбаченого статтею 130 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі).

Про затримання Алімкіна і Павловца білоруським силовикам стало відомо 7 грудня ввечері. Коментуючи новину про це, Шиптенко написав на своїй сторінці в фейсбуці: "За ввічливими людьми скучили". 9 грудня стало відомо і про затримання самого Шиптенка.

У своїх публікаціях Шиптенко писав про Білорусь як про "сепаратистський проект" і висловлювався про необхідність якнайшвидшого "возз'єднання" з Росією. Проведений у 2016 році в Мінську День вишиванки Шиптенко порівняв з примусовими "урочистими" заходами часів німецької окупації. "Далі падати вже просто нікуди. Або ми відновимо країну, об'єднаємося і відродимося, або будемо прокляті навіки, болісно загинемо і станемо гноєм", - так він описував перспективу білорусько-російських відносин в своїх матеріалах.

"Сьогодні політонім "білоруси" наполегливо міняють на етнонім, все російське послідовно знищується, а сепаратистський проект зводиться до рівня національної ідеї. Цілком закономірним кроком стало держзамовлення на синтезування нової, постмодерністської, цілком штучної ідентичності білорусів. Здійснюючи ревізію офіційної історіографії, відроджуючи старі націоналістичні міфи і всією потужністю держапарату насаджуючи нові, незграбні будівельники пострадянської Білорусі з нуля створюють нову матрицю, на основі якої намагаються обґрунтувати своє виняткове право на владу", - витяг з тієї ж статті.

Подібні тексти писав і Алімкін. Павловець - автор більш нейтральних текстів.

Редакція "Регнуму" заявила, що її авторів піддають репресіям за "принципову позицію проти фактичного співробітництва влади Білорусії з шовіністичною, русофобською і неонацистською частиною білоруської опозиції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram