ГоловнаСвіт

ЗМІ повідомили про плани Міноборони РФ відправити чеченський спецназ на охорону авіабази в Сирії (оновлено)

Росія продовжує посилювати свою присутність у Сирії.

ЗМІ повідомили про плани Міноборони РФ відправити чеченський спецназ на охорону авіабази в Сирії (оновлено)
Архив
Фото: http://www.novayagazeta.ru

Військовослужбовці двох батальйонів спеціального призначення "Схід" і "Захід" Міноборони Росії, які дислоковані в Чечні, відправляться охороняти авіабазу Хмеймім у Сирії (провінція Латакія).

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на кілька поінформованих джерел у військовому відомстві.

За словами співрозмовників видання, "Схід" і "Захід" наприкінці листопада переформували в батальйони військової поліції. Їх підготували до відправлення в Сирію, військові отримали червоні берети і наплічні знаки ВП. Обидві військові частини, за даними "Известий", до кінця грудня завершать розгортання і почнуть охороняти російські військові об'єкти в Сирії.

Напередодні джерела "Дождя" повідомили, що військових, які проходять службу в Чечні, відправляють у Сирію для участі в антитерористичній операції. Родич одного з військових розповів, що солдатів минулого тижня повідомили про майбутнє відрядження в Сирії. Співрозмовник "Дождя", близький до керівництва Чеченської республіки, підтвердив цю інформацію.

Батальйон "Схід" був сформований у 2003 році. До його складу в основному увійшли чеченці, які боролися проти російської армії в складі батальйону Національної гвардії самопроголошеної Ічкерії, проте пізніше перейшли на бік федеральних сил. Військові батальйону брали участь в операціях у Лівані в 2006 році та в Південній Осетії в 2008 році. Батальйон "Захід" також сформували в 2003 році в основному з військових з Надтеречного району Чечні.

Оновлено: Коментуючи відео з церемонії відправлення "чеченського спецназу" з військової бази неподалік від Грозного, джерело видання "Коммерсантъ" зазначило, що чеченські військовослужбовці виглядають нетипово - гладко поголені. Це зроблено для того, щоб відрізнити їх від чеченців, які воюють у Сирії на боці забороненої в РФ організації "Ісламська держава" (ІДІЛ).

На запису солдатів, які розмовляють чеченською мовою, муфтій Чечні Салах Межиєв благословляє їх на участь у сирійській операції. Однак судячи з того, що проводжати бійців прийшов не тільки муфтій, а й православний священик, до складу загону увійшли не тільки чеченці, зазначають у публікації.

На авіабазі Хмеймім дислокується російська авіаційна група, яка з вересня 2015 року бере участь в операції, заявленою метою якої є боротьба з терористичним угрупованням "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram