ГоловнаСвіт

Прем'єр Японії відмовився просити вибачення за напад на Перл-Харбор

Абе стане першим чинним японським прем'єром, який вшанує пам'ять американських військовослужбовців. 

Прем'єр Японії відмовився просити вибачення за напад на Перл-Харбор
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе в ході свого візиту в Перл-Харбор не проситиме вибачення за дії своєї країни в роки Другої світової війни.

Про це заявив генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга, передаєKyodo.

"Цей візит дає можливість згадати тих, хто загинув під час війни, продемонструвати нашу рішучість не допустити повторення жахів війни, а також послати сигнал про примирення між Японією і Сполученими Штатами", - заявив він.

Абе стане першим чинним главою японського уряду, який вшанує пам'ять американських військовослужбовців, загиблих 7 грудня 1941 року.

 

У той день японська авіація завдала несподіваного удару по головній базі американського флоту на Тихому океані - Перл-Харбор. У результаті затонули чотири американських лінкора і стільки ж дістали пошкодження. Були потоплені або пошкоджені три крейсери, три есмінці, один мінний загороджувач, знищені до 272 літаків, майже 2,5 тис. людей загинули або померли від ран. Японці втратили 29 літаків, 64 чоловік загиблими і одного полоненим. Президент США Франклін Делано Рузвельт назвав 7 грудня 1941 року днем ганьби.

Нагадаємо, в серпні 2015 року Абе заявив, що Японія завдала "незмірної шкоди й страждання" у ході Другої світової.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram