ГоловнаСвіт

У Саудівській Аравії засудили до смерті 15 "іранських шпигунів"

За версією слідства, більшість із засуджених пройшли спеціальну підготовку в Ірані та Лівані. 

У Саудівській Аравії засудили до смерті 15 "іранських шпигунів"

Кримінальний суд Саудівської Аравії засудив до смерті 15 місцевих громадян за шпигунство на користь Ірану.

За минулі 10 місяців у справі відбулися 160 слухань, повідомляє Al Arabiya English.

За версією слідства, обвинувачені створили "шпигунський осередок" з метою передачі іранській розвідці військових секретів і конфіденційної інформації щодо інших секторів економіки Саудівської Аравії. Більшість із засуджених пройшли спеціальну підготовку в Ірані та Лівані.

Підсудним також ставилося за провину те, що вони зустрічалися з  духовним лідером Ірану Алі Хаменеї  та намагалися влаштувати теракти на території королівства. Деяких членів групи звинуватили у зламуванні комп'ютерних систем.

У червні повідомлялося про затримання 32 громадян, які підозрювалися в шпигунській діяльності. Серед них опинилися 30 саудівців, іранець і афганець. Деякі з них звинувачувалися в підготовці змови з метою повалення влади, в незаконному володінні зброєю, підробці документів і корупції.

Про вирок решті 17 членам групи нічого не повідомляється. За даними Associated Press, кількох підсудних засудили до тюремних термінів.

На початку 2016 року Саудівська Аравія розірвала дипломатичні відносини з Іраном. Приводом стала реакція Тегерана на страту шиїтського проповідника Німра аль-Німра і 46 його прихильників, яких визнали винними в підбурюванні до безладів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram