ГоловнаСвіт

Трамп провів телефонну розмову з президентом Тайваню всупереч позиції Китаю

МЗС Китаю назвало розмову "дитячим вивертом Тайваню".

Трамп провів телефонну розмову з президентом Тайваню всупереч позиції Китаю
Фото: EPA/UPG

Обраний президент США Дональд Трамп вперше за кілька десятиліть безпосередньо поговорив з президентом Тайваню.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Відзначається, що Трамп обговорив з Цай Інвень "тісні зв'язки в сфері економіки, політики і безпеки" під час телефонної розмови.

Адміністрація президента Цай також повідомила, що в розмові з Трампом брали участь міністр закордонних справ країни і голова ради національної безпеки.

У своєму мікроблозі Twitter Трамп написав, що Цай сама подзвонила йому, щоб привітати з перемогою на президентських виборах. Крім того, він заявив, що "оскільки США поставляє озброєння на Тайвань, то він може дозволити собі і відповісти на дзвінок його лідера".

Китай відреагував на цю телефонну розмову зі стриманим осудом, а міністр закордонних справ назвав його "дитячим вивертом Тайваню".

У США з 1979 року діє закон про відносини з Тайванем. Закон закріплює співпрацю США і Тайваню в багатьох сферах, але не має на увазі загальноприйнятих дипломатичних відносин, і тому сам факт такої розмови став політичною подією.

Нагадаємо, Китай розглядає Тайвань як власну провінцію і виступає проти офіційних контактів між іншими державами і Тайванем. У листопаді 2015 року лідери Китаю і Тайваню провели першу зустріч більш ніж за 65 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram