ГоловнаСвіт

У Туреччині заявили, що все ще збираються в ЄС

В Анкарі наголошують, що "у своїй історії Туреччина була сильною європейською державою".

У Туреччині заявили, що все ще збираються в ЄС
Фото: dom-info.eu

Незважаючи на те, що Європа критикує Туреччину, Анкара не відмовиться від планів членства в Євросоюзі.

Про це заявив міністр Туреччини у справах Європейського Союзу Омер Челік під час турне європейськими столицями, додавши, що країни ЄС не змогли належно усвідомити загрозу, з якою Туреччина зіткнулася під час спроби військового перевороту в липні, передає Politico.

"Туреччина є європейською демократією, яка все ще бажає повноцінного членства в ЄС - без усяких "якщо", "і" та "але", - підкреслив Челік.

Він додав, що Туреччина "не є державою-членом ЄС". "Але історичний факт полягає в тому, що у своїй історії Туреччина була сильною європейською державою", - додав він.

При цьому міністр зазначив, що турецький уряд не піде на поступки тільки для того, щоб догодити західним критикам.

"Які б кроки не робила Туреччина, ми будемо продовжувати робити це в рамках законів і нормативних актів", - сказав Челік.

Він також підкреслив, що Туреччину несправедливо критикують за дії, які були зроблені після спроби перевороту в липні, а також недооцінюють зусилля країни в боротьбі з тероризмом і розселенням мігрантів.

Нагадаємо, що 24 листопада депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій закликали тимчасово заморозити переговори з Туреччиною про вступ у ЄС.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано 1963 року, а заявку на членство в ЄС Анкара подала у 1987-му. Переговори про вступ при цьому почалися тільки 2005 року. За цей час були узгоджені 14 з 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів на цей момент заблоковано, а щодо чотирьох ведуться переговори. Розбіжності між Брюсселем і Анкарою, зокрема, стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру та небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в Союзі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram