ГоловнаСвіт

Washington Post: США хочуть домовитися з Росією про припинення облоги Алеппо

Керрі побоюється можливих планів Трампа стати на бік сирійської влади.

Washington Post: США хочуть домовитися з Росією про припинення облоги Алеппо
Алеппо
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі веде переговори з Росією про припинення облоги сирійського Алеппо.

Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на чотири джерела в адміністрації США.

Окрім того, держсекретар побоюється, що обраний президент США Дональд Трамп може укласти з Росією угоди, які залишать без допомоги сирійську опозицію і поставлять США на бік президента Сирії Башара Асада.

За планом Керрі, переговори повинні стосуватися тільки Алеппо і в них повинні брати участь не тільки Росія і США, а й Саудівська Аравія, Катар, Туреччина й Іран. Пропозиція США полягає в тому, що члени сирійської опозиції відокремляться від членів терористичних угруповань, а Росія і Сирія у відповідь на це припинять облогу Алеппо і забезпечать доступ у місто гуманітарної допомоги.

Ця пропозиція вже обговорювалося на зустрічах російських і американських дипломатів у Женеві, зазначає WP. А Джон Керрі двічі на тиждень розмовляє на цю тему з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Учасники переговорів двічі зустрічалися в листопаді - в Перу і ОАЕ.

У Росії і США вже з'явилися розбіжності з приводу угоди, пише видання. Наприклад, сторони не можуть точно визначити, скільки в Алеппо членів терористичної організації "Фронт ан-Нусра" і чи потрібно віддати східну частину Алеппо під контроль сил Асада. Одне з джерел Washington Post повідомило, що Росія має намір зволікати, щоб у США змінилася адміністрація президента і Трамп запропонував Росії вигідніший договір.

Ситуація в Сирії загострилася наприкінці вересня після обстрілу гуманітарного конвою ООН в околицях Алеппо і офісу сирійського Товариства Червоного Півмісяця. У результаті обстрілу загинули не менш ніж 20 людей. США і сирійські опозиційні угруповання звинуватили в ударах по цивільних об'єктах Росію.

На початку жовтня агентство Рейтер повідомило, що військові літаки Росії і Сирії завдали ударів у східному Алеппо і його околицях. У результаті під обстріл потрапила одна з головних лікарень міста. Міноборони Росії всі звинувачення традиційно відкинуло.

Росія кілька разів оголошувала гуманітарні паузи в Алеппо для забезпечення доступу гуманітарної допомоги в місто. Під час пауз відбувалися обстріли з боку терористичних та опозиційних угруповань. Міноборони РФ заявило, що Росія надалі буде вводити гуманітарні паузи, якщо отримає гарантії безпеки від міжнародних організацій.

Разом із тим США стверджують, що Росія повністю відповідальна за бомбардування Алеппо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram