ГоловнаСвіт

Мешканці Сеула знову вийшли на вулиці з вимогою відставки президента

Пак Кин Хє відмовили в базових якостях для управління країною.

Мешканці Сеула знову вийшли на вулиці з вимогою відставки президента
Фото: EPA/UPG

У Кореї знову почалися масштабні протести з вимогою відставки президента Пак Кин-Хє. На вулиці вийшли тисячі людей. Протести тривають вже більш ніж місяць. Цього разу організатори очікують, що до акцій приєднається до 1,5 млн осіб.

Адміністрація Сеула підготувалася до протестів, виставивши на вулиці міста 25 тисяч поліцейських, повідомляє "Бі-бі-сі".

Протестувальники заполонили дороги до Синього будинку - офіційної резиденції президента Кореї, який розташований в північній частині центру міста.

Спостерігачі відзначають, що серед протестувальників панує радісний настрій. Деякі з них танцюють під музику, що лунає із встановлених колонок. Демонстранти вийшли на мітинг в дощовиках і з різнокольоровими парасольками, щоб захиститися від мокрого снігу, що засипає місто .

Протести з вимогою відставки президента проходять в Сеулі вже кілька тижнів.

Раніше прокуратура Кореї звинуватила помічницю президента Чхве Сун Силь в тому, що вона незаконно змушувала великий бізнес вносити багатомільйонні пожертви у два пов'язаних з нею неурядових фонди. 20 листопада Чхве Сун Силь були пред'явлені офіційні звинувачення у зловживанні владою та перевищенні повноважень.

Згідно з конституцією, прокуратура не може висунути кримінальні звинувачення чинному президенту, оскільки вона має недоторканність, однак відомство заявило про причетність Пак Кин Хє до корупційного скандалу.

Скандал навколо президента Пак Кин Хє розгорівся після того, як журналісти одного з кабельних каналів знайшли в сміттєвому баку готелю планшет з секретними документами, серед яких були тексти промов президента. Пізніше президент зізналася, що в перші роки на посаді радилася з Чхве Сун Силь при підготовці до виступів, і попросила вибачення у громадян країни.

Після того як стало відомо про історію з подругою президента, по країні прокотилася хвиля протестів, учасники яких вимагали відставки глави держави. Демонстранти заявляють, що у Пак Кин Хє "немає навіть базових якостей для управління країною".

На початку тижня опозиція почала збір підписів за імпічмент президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram