ГоловнаСвіт

У Туреччині звільнили понад 10 тис. держслужбовців через підозри у зв'язках із РПК

Після спроби військового перевороту роботи позбулися загалом понад 125 тис. турецьких чиновників.

У Туреччині звільнили понад 10 тис. держслужбовців через підозри у зв'язках із РПК
Турция
Фото: segodnya.ua

Влада Туреччини звільнила понад 10,5 тис. держслужбовців через підозри у зв'язках із забороненою в країні Робітничою партією Курдистану (РПК).

Про це заявив в інтерв'ю телекомпанії CNN Turk міністр праці Туреччини Мехмет Мюеззіноглу (Mehmet Muezzinoglu), повідомляє агентство Рейтер.

Загалом влада Туреччини звільнила або усунула від роботи понад 125 тис. державних чиновників після спроби військового перевороту в липні. Як зазначає Рейтер, поки що незрозуміло, чи входять 10,5 тис. звільнених держслужбовців, про які заявив міністр в інтерв'ю CNN, у їхнє число.

У ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба військового перевороту. Влада придушила його. Протягом невдалого путчу загинули понад 230 осіб, понад 2,2 тисячі отримали поранення. Кілька десятків тисяч турецьких громадян були затримані або заарештовані за підозрою в причетності до заколоту.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб.

Перемир'я між турецькою владою і РПК було припинено в липні 2015 року. Приводом для відновлення активної фази протистояння став теракт у місті Суруч, коли загинули 32 людини, переважно курди.

У вересні лідер РПК пообіцяв припинити турецько-курдський конфлікт за півроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram