ГоловнаСвіт

У Берліні проходить зустріч п'яти європейських лідерів з Обамою

У Берліні проходить зустріч п'яти європейських лідерів з Обамою
Фото: EPA/UPG

У Берліні проходить зустріч канцлера ФРН Анґели Меркель, президентів США Барака Обами і Франції Франсуа Олланда, прем'єрів Великобританії Терези Мей, Іспанії Маріано Рахоя та Італії Маттео Ренці.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Очікують, що Обама введе своїх європейських колег у курс перспектив подальшої їхньої співпраці з обраним президентом США Дональдом Трампом у питаннях, що стосуються трансатлантичного партнерства. У тому числі в рамках НАТО і загалом у сфері безпеки, взаємовідносин з Росією, щодо врегулювання української і сирійської криз. У порядку денному, зокрема, питання продовження антиросійських санкцій.

Пізніше в п'ятницю очікується спільна прес-конференція Меркель і Рахоя, а також спільна заява Меркель і Мей.

Як повідомляє телеканал CNN, раніше під час прес-конференції за підсумками зустрічі з Меркель президент США попередив, що світ може стати "злішим, суворішим і складнішим".

Обама зазначив, що це станеться, якщо не зупинити майбутні зміни у світовому порядку.

"Хто б не був президентом, канцлером Німеччини чи іншим лідером європейських країн та інших демократій по всьому світу, їм потрібно це зрозуміти. Будуть сили, які виступатимуть за цинізм, які будуть відвертатися від проблем інших. Вони не будуть допомагати людям, що опинилися в слабкому становищі, тому що іноді це зручно з політичного погляду", - заявив Обама. Він зазначив: якщо не буде сильного трансатлантичного альянсу, який виступає проти цього, "наші діти успадкують гірший світ".

Обама також застеріг Трампа, який заступить на посаду 20 січня 2017 року, від "угоди" з Росією.

Під час своєї передвиборної кампанії Трамп висловлював сумнів у необхідності існування НАТО. На його думку, альянс не призначений для боротьби з тероризмом і в нього не входять країни, які потрібні для того, щоб боротися з тероризмом. Він також вважає надмірною частку фінансової підтримки НАТО, що надходить зі США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram