ГоловнаСвіт

У Чорногорії назвали імена росіян, які планували вбивство прем'єра

Чорногорська прокуратура розповіла про план дій злочинного угруповання для загострення ситуації в країні.

У Чорногорії назвали імена росіян, які планували вбивство прем'єра
Премьер-министр черногории Мило Джуканович
Фото: EPA/UPG

Злочинну групу, метою якої було вбивство прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича, організували громадяни РФ Едуард Широков і Володимир Попов.

Про це заявив офіс спеціального прокурора Чорногорії, повідомляє видання Vijesti.

У прокуратурі заявили, що, відповідно до плану злочинної групи, в ніч парламентських виборів 16 жовтня перед будівлею парламенту група демонстрантів, яких контролювала партія "Демократичний фронт", повинна була почати сутички з поліцією.

За даними слідства, 26 вересня росіяни зустрілися в Москві з членом сербського радикального руху "Сербські вовки" Александаром Сінджелічем і представили свій план загострення ситуації в Чорногорії.

Стверджують, що Сінджелічу було доручено знайти якомога більше людей у Сербії, які будуть перебувати в Чорногорії під контролем колишнього командувача сербської жандармерії Братислава Дікіча і людей з "Демократичного фронту".

Прокурор стверджує, що росіяни надали Сінджелічу зброю і форму, а також не менш ніж €200 тис.

Слідство також встановило, що в групу входив виходець з Косово Мірко Велимирович, завданням якого було купити 50 автоматів і пістолетів з набоями, за допомогою яких повинні були атакувати поліцію і зайняти будівлю парламенту.

Велимирович показував фотографії купленої зброї Сінджелічу на своєму телефоні, а той з Белграда поінформував про це Широкова.

"Після закінчення виборів разом з політиками з "Демократичного фронту" учасники групи повинні були зібратися на мітингу, спровокувати конфлікти зі співробітниками поліції і зайняти Асамблею, яку вони утримували би впродовж щонайменше 48 годин, оголосивши перемогу "Демократичного фронту" й інших опозиційних партій", - ідеться в заяві прокуратури.

Слідчі також заявляють, що після невдалої спроби організації безладів у центрі міста Широков 16 жовтня зустрівся з Сінджелічем і запропонував знайти людину, яка вміє користуватися вогнепальною зброєю і зможе вбити Джукановича в Подгориці.

Сінджеліч нібито відмовився від цього. Відомо, що Сінджеліча на початку листопада знайшли в Чорногорії. Він здався слідчим, а потім був заарештований.

Нагадаємо, Джуканович звинуватив проросійську опозицію в безпосередній причетності до сценарію силової зміни влади в країні і його вбивства в день виборів.

Перед цим прокурор Чорногорії прокурор Мілівое Катніч заявив, що "російські націоналісти" планували вбити прем'єр-міністра країни, щоб привести до влади опозиційну партію.

Раніше видання The Guardian повідомило, що секретар російського Радбезу Микола Патрушев у Белграді вибачився за росіян-організаторів спроби переворота в Чорногорії в день виборів. Пізніше в Радбезі РФ заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram