ГоловнаСвіт

США вимагають від Литви пояснити продаж подарованої їй зброї

Міністр оборони Литви не зміг пояснити, як подаровану Литві зброю продали, пообіцявши все з'ясувати.

США вимагають від Литви пояснити продаж подарованої їй зброї
Литва
Фото: rus.tvnet.lv

США вимагають від Литви пояснень з приводу того, яким чином подаровані литовській армії снайперські напівавтоматичні гвинтівки М14, які високо цінують колекціонери у всьому світі, опинилися у приватних руках.

Про це повідомляє Delfi.

"Посольство США впевнене, що допомогу, передану американським урядом, незаконно передали третім особам, не дивлячись на підписану угоду про заборону продажу переданої американцями зброї", - зазначає видання.

Зокрема зазначають, що напівавтоматичні гвинтівки M14 у Литві продавали вільно - їх міг купити будь-хто, хто має дозвіл на носіння зброї. При цьому Збройовий фонд Литви, підлеглий МВС, продав зброю за дуже низькою ціною - по €347,54.

Уряд США передав М14 1999 року (основною зброєю американської армії вони були протягом 1959-1970 рр.). Після їхньої модернізації ними користувалися литовські військові, але потім вирішили відмовитися від них.

2014 року гвинтівки опинилися в збройовому фонді, який почав розпродувати їх. Усіх їх продали за однією ціною. А через два роки, за наказом Міноборони Литви, гвинтівки було вирішено повернути, оскільки уряд США дізнався про факт продажу зброї.

За даними джерел видання, американці дізналися про продаж випадково - про це говорили колекціонери, й інформація дійшла до розвідки. Тоді США офіційно вирішили поцікавитися долею гвинтівок. Зброю продавали вільно, інформація про це була в інтернеті.

Тим часом міністр оборони Литви Юозас Олекас не зміг пояснити, як подаровану Литві зброю було продано, пообіцявши все з'ясувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram