ГоловнаСвіт

Верховний суд Єгипту скасував смертний вирок екс-президентові Мурсі

Обставини справи колишнього єгипетського лідера розглянуть заново.

Верховний суд Єгипту скасував смертний вирок екс-президентові Мурсі
Мохаммед Мурси
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Єгипту скасував раніше затверджений смертний вирок екс-президентові Мохаммеду Мурсі.

Про це повідомляє ВВС.

Смертний вирок колишньому президенту Єгипту ухвалили 16 травня 2015 роки за участь у масовій втечі з в'язниці. Тепер обставини цієї справи розглянуть заново.

21 квітня 2015 року єгипетський суд засудив Мурсі і лідерів ісламістського руху "Брати-мусульмани" до 20 років в'язниці. Їх звинувачували в підбурюванні до вбивства демонстрантів під час заворушень біля резиденції президента в грудні 2012 року.

У липні 2016 року Мурсі внесли до терористичного списку, за місяць до цього його визнали катарським шпигуном і засудили до 15 років в'язниці. До цього його також засудили до довічного ув'язнення.

Протести в Єгипті розпочалися 22 листопада 2012 року. Демонстранти вимагали відставки недавно обраного президента Мохаммеда Мурсі, який користувався підтримкою ісламістського руху "Брати-мусульмани", його звинуватили в узурпації влади. Під час сутичок між противниками і прихильниками президента загинули щонайменше шестеро людей, ще 650 отримали поранення.

Мохаммеда Мурсі скинули з посади голови держави в результаті військового перевороту 3 липня 2013 року. Зараз при владі в Єгипті перебуває президент Абдель Фаттах ас-Сісі. З ним у країні почалися масштабні переслідування ісламістів (і радикальних, і помірних) і загальне посилення військових і правоохоронних структур. Рух "Брати-мусульмани" заборонили, більшість його членів заарештували.

Нагадаємо, що в жовтні 2016 року суд відхилив апеляцію на найм'якший із вироків Мурсі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram