ГоловнаСвіт

У Польщі в понеділок пройде ексгумація екс-президента Леха Качинського

Усього ексгумують останки 83 жертв катастрофи.

У Польщі в понеділок пройде ексгумація екс-президента Леха Качинського
Архив
Фото: EPA/UPG

Влада Польщі в понеділок почнуть ексгумацію останків колишнього президента країни Леха Качинського, який загинув у результаті авіакатастрофи під Смоленськом навесні 2010 року.

Як повідомляє "Польське радіо", всього ексгумують останки 83 жертв катастрофи. Як очікують, дослідження останків триватиме щонайменше два місяці.

У понеділок відбудеться ексгумація останків Леха Качинського і його дружини Марії, які поховані у склепі Вавельського замку в Кракові.

Останки протягом чотирьох днів вивчатиме міжнародна група фахівців.

Слідчі мають намір досліджувати останки, щоб перевірити версію про те, що перед катастрофою літака на борту могла виникнути пожежа, на якій наполягає владна у Польщі партія "Право і справедливість".

Літак Качинського розбився, коли заходив на посадку в аеропорту Смоленська у квітні 2010 року. На борту перебували 96 осіб, усі вони загинули.

2011 року Міждержавний авіаційний комітет оприлюднив остаточний звіт про результати технічного розслідування, згідно з яким безпосередньою причиною катастрофи визнано рішення екіпажу не йти на запасний аеродром.

На початку листопада заступник міністра юстиції Польщі Патрик Якій заявив, що, ухвалюючи рішення про ексгумацію, польська прокуратура посилалася на статтю 209 Кримінального кодексу, згідно з якою в разі виникнення підозри про злочин слід провести розтин тіл.

"Прокуратура не виключає жодної версії. Її головне завдання - провести чесне розслідування, яке не було проведено раніше", - сказав Якій в інтерв'ю "Радіо Польща".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram