ГоловнаСвіт

Додон переміг на виборах президента Молдови

Країну очолить політик, який вважає Крим російським.

Фото: cec.md

Голова Партії соціалістів Ігор Додон переміг у другому турі виборів президента Молдови.

Згідно з попередніми даними ЦВК Молдови, після підрахунку 99,47% бюлетенів він отримав 52,57% (понад 834 тисячі голосів). Його суперниця, єдиний кандидат від проєвропейської опозиції і голова Партії дії і солідарності Майя Санду заручилася підтримкою 47,43% (понад 752 тисячі) виборців.

Решту не підрахованих голосів 0,53% тих, хто проголосував на виборчих дільницях у посольствах Молдови в США і Канаді, не можуть змінити загальний підсумок виборів, оскільки підрахувати залишилося менш ніж 17 тисяч бюлетенів.

За даними ЦВК Молдови, в голосуванні взяло участь понад 1,6 млн громадян (понад 53% населення з правом голосу).

За підсумками першого туру виборів, який відбувся наприкінці жовтня, жоден з кандидатів не зміг подолати необхідний для перемоги 50-відсотковий бар'єр. У першому турі Додон набрав 47,98%, Санду - 38,71%.

Останні прямі вибори президента пройшли в Молдові 1996 року. З 2000 року президента обирав парламент, однак у березні нинішнього року конституційний суд країни постановив повернутися до всенародних президентських виборів. Таке рішення стало відповіддю владної коаліції на масові антиурядові протести, які стрясали Молдову 2015-го і на початку 2016 року.

Ігор Додон тоді був одним з найпомітніших лідерів протесту.

Серед обіцянок Додона - відновити в повному обсязі економічні відносини з Росією, скасувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом шляхом проведення референдуму і розвивати країну, спираючись на православ'я як "моральний стрижень молдован".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram