ГоловнаСвіт

Сноуден побоюється своєї екстрадиції до США після перемоги Трампа на виборах

Трамп раніше заявляв про можливість страти Сноудена. 

Сноуден побоюється своєї екстрадиції до США після перемоги Трампа на виборах
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден заявив, що "було б божевіллям" виключати можливість його екстрадиції з Росії до США після обрання Дональда Трампа президентом країни.

Про це він заявив під час відеоконференції, яку транслював сайт StartPage.

Сноуден не виключив, що між Трампом і президентом РФ Володимиром Путіним є домовленість з цього приводу. При цьому "російський президент раніше перед камерами заявляв, що Росія вважає мене захисником прав людини, і незалежно від наших поглядів на російську політику, в якій явно безліч проблем, вони сказали, що Росія - це не та країна, яка видає захисників прав людини", додав він.

Трамп раніше заявляв про можливість страти Сноудена. "Сноуден - шпигун, який завдав величезної шкоди США. Раніше, коли наша країна була шанованою і сильною, шпигунів страчували", - написав він у своєму Twitter 2014 року.

У вересні Сноуден висловив надію, що президент США Барак Обама його помилує. При цьому прес-секретар Обами Джош Ернест заявив, що той не планує скористатися правом помилувати Сноудена. За його словами, Сноуден звинувачений у серйозних злочинах, тому має "повернутися до США і відповісти на ці звинувачення".

Едвард Сноуден 2013 року розповів про методи електронного стеження американських спецслужб, зокрема про прослуховування перемовин зарубіжних лідерів. У США його звинуватили в шпигунстві й розголошенні держтаємниці. Колишній співробітник АНБ звернувся із запитами на отримання притулку до влади понад 20 країн. У серпні 2014 року він дістав посвідку на проживання в Росії.

8 листопада Трамп здобув перемогу на президентських виборах у США, обійшовши кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. За республіканця віддали свої голоси 290 виборників із 270 потрібних, за Клінтон - 232. При цьому кандидат від демократів обійшла Трампа за загальною кількістю виборців: за неї проголосували на 220 тисяч осіб більше, ніж за Трампа.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram