ГоловнаСвіт

В'єтнам відмовився від будівництва АЕС за допомогою Росії

Країна переглянула ставлення до атомної енергетики.

В'єтнам відмовився від будівництва АЕС за допомогою Росії
Премьер министр Вьетнама Нгуен Суан Фук
Фото: EPA/UPG

Уряд В'єтнаму вирішив відмовитися від будівництва атомних електростанцій. Дві АЕС повинні були будувати Росія і Японія.

Про це повідомило японське агентство Kyodo News із посиланням на офіційного представника енергетичної компанії Vietnam Electricity.

Таке рішення прийнято, зокрема, через зниження вартості інших джерел енергії, пояснив журналістам у середу голова ради директорів Vietnam Electricity Зионг Куанг Тхань. Нафта і вугілля зараз набагато дешевші, ніж тоді, коли було прийнято рішення будувати АЕС, а уповільнення темпів економічного зростання призвело до зниження попиту на електроенергію, сказав він. "Ядерна енергетика зараз менш конкурентоспроможна порівняно з іншими джерелами енергії, термінової необхідності в ній немає", - цитує його The Wall Street Journal.

Уряд В'єтнаму в найближчі дні внесе пропозицію про скасування проекту будівництва АЕС у Національні збори, які, як очікують, схвалять його до кінця листопада.

Як нагадує РБК, парламент В'єтнаму в 2009 році ратифікував план будівництва в провінції Ніньтхуан двох атомних електростанцій сумарною потужністю 4000 МВт. До будівництва АЕС уряд В'єтнаму вирішив залучити "Росатом" і японську Japan Atomic Power Co.

У 2010 році Москва і Ханой підписали міжурядову угоду про співпрацю в галузі енергетики, яка передбачала створення першої у В'єтнамі АЕС - "Ніньтхуан-1". Угода також передбачала надання Росією держкредиту в розмірі $8 млрд для фінансування проекту.

Росія і В'єтнам планували завершити першу АЕС до 2020 року, але початок будівництва неодноразово переносили. На початку 2015 року в'єтнамська влада заявила, що проект відкладено принаймні до 2019 року, в тому числі з міркувань безпеки після аварії на АЕС "Фукусіма" в Японії.

У жовтні В'єтнам розірвав меморандум з російською "Інтер РАО", який передбачав будівництво теплоелектростанції "Куангчать-2". Вартість будівництва цієї ТЕС з двома блоками по 600 МВт кожен оцінювали в $2 млрд. Новим інвестором проекту стала місцева компанія Vietnam Electricity.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram