ГоловнаСвіт

У Туреччині затримали суддю трибуналу ООН

Айдина Сефу Акая затримали ще 21 вересня у зв'язку з невдалою спробою перевороту в Туреччині.

У Туреччині затримали суддю трибуналу ООН
Фото: un.org

В Організації Об'єднаних Націй повідомили про затримання в Туреччині судді одного з міжнародних трибуналів Організації Об'єднаних Націй. Турецького громадянина Айдина Сефу Акая затримали, незважаючи на його міжнародний дипломатичний імунітет, передає Радіо Свобода.

"Суддю Айдина Сефу Акая затримали ще 21 вересня у зв'язку зі звинуваченнями, пов'язаними з невдалою липневою спробою перевороту в Туреччині", - повідомив Теодор Мерон, президент Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів. Цей судовий орган ООН повинен закінчити незавершені справи в міжнародних кримінальних трибуналах стосовно колишньої Югославії та Руанди, мандати яких уже минули.

Айдин Сефа Акай був членом палати з п'яти суддів, яка мала переглянути вирок колишньому міністру планування Руанди Огюстену Нгірабатваре. Міжнародний кримінальний трибунал з питань Руанди засудив його до 30 років позбавлення волі, визнавши винним в організації, підбурюванні, пособництві і виправданні геноциду 1994 року в цій країні, під час якого екстремісти з лав народу хуту вбили понад 800 тисяч представників народу тутсі, а також помірних хуту.

Напередодні Євросоюз висловив велику стурбованість у зв'язку зі згортанням демократичних процесів у Туреччині.

У вівторок прем'єр Туреччини заявив про втручання Європи у внутрішні справи країни. А напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Захід не зробив для Туреччини нічого доброго і країна має намір вирішувати свої проблеми сама.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram