ГоловнаСвіт

Клінтон перемагає Трампа за кількістю пересічних американців, які проголосували за неї

Голосів виборців виявилося більше, ніж голосів вибірників.

Гілларі Клінтон, яка представляє Демократичну партію, програла на виборах президента США республіканцеві Дональда Трампа за кількістю голосів вибірників, проте перемогла за кількістю голосів виборців.

Зокрема, за Клінтон проголосували, за останніми даними, понад 59 млн 123 тис. 745 американців (це 47,6%), за Трампа - 58 млн 992 тис. 180 громадян США.

При цьому Трамп зберігає лідерство за кількістю виборців, оскільки всі вибірники в більшості штатів дістаються переможцю. Трамп уже зібрав 289 голосів вибірників за потреби у 270, Клінтон - 218 голосів.

Вибори президента США не є прямими - виборці голосують за вибірників, які потім повинні будуть проголосувати за одного з кандидатів. У 48 штатах переможець отримує всі голоси вибірників, в Мені і Небрасці за кожного вибірники голосують окремо.

Ситуація, коли президентом США стає людина, яка отримала менше голосів виборців, не унікальна. У 2000 році президентом обрали республіканця Джорджа Буша-молодшого, який набрав 47,9% голосів, хоча його суперник від демократів Альберт Гор набрав 48,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram