ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Британським спецслужбам видали список 200 громадян для знищення в Іраку

У Лондоні побоюються, що британські джихадисти повернуться на батьківщину і сформують терористичні осередки.

Британським спецслужбам видали список 200 громадян для знищення в Іраку
Боевики ИГИЛ
Фото: independent.co.uk

Британському спецназу SAS видали список 200 підданих королівства, яких слід убити або взяти в полон на території Іраку.

Про це повідомляє The Sunday Times.

Усі вони, за даними розвідки, воюють у лавах терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ). Якщо людей зі списку вдасться взяти живими, їх передадуть владі Іраку для суду.

Як повідомляє видання, Лондон побоюється, що після захоплення самопроголошеної столиці ІДІЛ - сирійського міста Ракка - британські джихадисти повернуться на батьківщину і сформують терористичні осередки.

"Ми сформували "список смерті", в ньому сотні дуже поганих хлопців. Багато з них - з Великобританії. По суті, на британських джихадистів оголошено полювання", - розповіло виданню джерело в силових колах.

За його словами, переслідуванням радикалів займаються спецслужби багатьох країн, проте перед SAS стоїть завдання щодо вистежування безпосередньо британських підданих.

За оцінками експертів, в Іраку та Сирії на боці радикальних ісламістів воюють близько 700 британців, але в списках у спецназу лише найбільш високопоставлені - наприклад, 12 експертів із виготовлення бомб, які навчалися в університетах королівства. Вистежуватимуть їх близько 100 бійців SAS, які перебувають у зоні конфлікту.

Правозахисники з Amnesty International розкритикували такий крок британської влади, звинувативши Лондон у "масових стратах з повітря".

Напередодні ЗМІ повідомляли, що ІДІЛ має намір помститися за поразку в Іраку та Сирії терактами в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram