ГоловнаСвіт

Рештки президентського подружжя Качинських ексгумують 14 листопада

18 листопада президентське подружжя без офіційних урочистостей знову покладуть у саркофаг у королівському замку на Вавелі.

Рештки президентського подружжя Качинських ексгумують 14 листопада
Лех Качиньский
Фото: EPA/UPG

Екс-президента Польщі Леха Качинського і його дружину Марію в інтересах Смоленського слідства ексгумують 14 листопада.

Через чотири дні, 18 листопада, президентське подружжя без офіційних урочистостей знову покладуть у саркофаг у королівському замку на Вавелі, повідомляє "Укрінформ".

Священик Здзіслав Сохацький повідомив, що під час процедури відкриття саркофага він разом з іншим священнослужителем прочитає молитву. Під час перепоховання тіл екс-президента і його дружини відправлять заупокійну службу.

До цього часу після Другої світової війни на Вавелі, де поховано багато видатних поляків, зокрема польських королів, саркофаги відкривали тричі: в 1949 році - королеви Ядвіги, в 1973 році - короля Казімєжа Ягеллончика, і в 2008 році - генерала Владислава Сікорського.

У квітні Національній прокуратурі Польщі передали від ліквідованої військової прокуратури розслідування справи Смоленської катастрофи. У червні прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи через недовіру до судово-медичної експертизи, проведеної в Москві.

Інформація про плани ексгумації викликала неоднозначну реакцію в Польщі, особливо серед родичів загиблих. Частина сімей жертв трагедії виступила з різкою критикою дій влади і закликала відмовитися від планів ексгумації, принаймні своїх рідних. Зокрема, понад 200 родичів щонайменше 17 жертв Смоленської катастрофи у відкритому листі до польської влади та духовенства закликали не проводити ексгумацію тіл своїх рідних.

Водночас брат загиблого президента, лідер владної партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський зазначив, що ексгумації необхідні для встановлення точної причини катастрофи, а його брат буде першою особою, якого ексгумують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram