ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зробив пріоритетною скаргу російського політв'язня Дадіна

Активіст став першим в Росії засудженим за участь в мітингу.

ЄСПЛ зробив пріоритетною скаргу російського політв'язня Дадіна
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Європейський суд з прав людини дав пріоритет в черговості розгляду справі російського активіста Ільдара Дадіна, повідомили Бі-бі-сі в прес-службі ЄСПЛ.

"Суд дав пріоритет заявці [Ільдара Дадіна] відповідно до 41 пункту правил роботи суду", - заявили в прес-службі.

Відповідно до цього пункту, ЄСПЛ враховує терміновість тих чи інших заявок під час визначення черговості їх розгляду. При цьому враховується потенційна загроза життю або здоров'ю заявника або його сім'ї.

Заявка Дадіна, який скаржився на тортури в карельській колонії ІК-7, визнана терміновою.

Раніше у фонді "Громадський вердикт", який представляє інтереси Дадіна в ЄСПЛ, заявили, що суд вимагав від Росії медичні документи активіста.

У вівторок ЗМІ опублікували відкритого листа Ільдара Дадіна, в якому він заявив, що відразу після прибуття в колонію 10 вересня його піддано тортурам і побиттю. Активіст стверджував, що це відбувається з багатьма в'язнями ІК-7 в карельському місті Сегеже.

Того ж дня на публікацію відреагували в Кремлі: прес-секретар президента Дмитро Пєсков пообіцяв, що доповість про ситуацію в ІК-7 Володимиру Путіну.

Пізніше у ФСВП заявили, що запросять для огляду Дадіна незалежних медиків. У відомстві також заявили, що сам Дадін під відеозапис підтвердив відсутність тілесних ушкоджень, проте сам відеозапис не опублікували.

Ільдар Дадін став першим в Росії засудженим за статтею "неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу". Активіст не визнав свою провину.

У четвер Дадіна в колонії відвідала уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова, яка за підсумками візиту заявила, що активіста потрібно перевести в іншу колонію, але факт тортур або побиття не підтвердила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram