ГоловнаСвіт

У Нідерландах хочуть провести референдум про ЗВТ з Канадою, - ЗМІ

Прихильники референдуму зможуть поставити підписи тільки після того, як голландський сенат затвердить угоду з Канадою.

У Нідерландах хочуть провести референдум про ЗВТ з Канадою, - ЗМІ
Фото: Архив

Ініціативна група в Нідерландах виступила за проведення консультативного референдуму щодо всеосяжної торгово-економічної угоди між ЄС і Канадою (СЕТА).

Про це повідомляє голландська газета NRC.

Згідно з цією інформацією, ініціатори консультативного референдуму щодо торгового договору між ЄС і Канадою зібрали вже понад 189 тисяч повідомлень про підтримку.

Відзначають, що прихильники референдуму зможуть поставити підписи тільки після того, як сенат країни затвердить угоду з Канадою. Це може статися після узгодження Європарламентом документа, за очікуваннями, наприкінці цього року або на початку наступного. У такому випадку, як зазначають, сенат Нідерландів буде розглядати угоду восени 2017 року.

За даними видання, ініціатори референдуму - "Платформа TTIP CETA Referendum", до якої входить низка громадських організацій, орієнтуються на проведення можливого референдуму щодо СЕТА навесні 2018 року.

Раніше торговельну угоду між ЄС і Канадою заблокував один із регіонів Бельгії - Валлонія. Пізніше в Бельгії домовилися про підписання документа. У неділю, 30 жовтня, на саміті між ЄС і Канадою підписали документ.

6 квітня в Нідерландах пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно з офіційними результатами, "проти" проголосували 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38,21% виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32,28%.

Нідерланди залишаються останньою країною ЄС, яка завершила процедуру ратифікації СА.

Зараз Угоду про асоціацію України і ЄС застосовують у тимчасовому режимі.

Нині уряд Нідерландів проводить переговори, щоб знайти "юридично зобов'язуюче рішення", яке враховувало б стурбованість тих, хто голосував "проти" на референдумі, і дало можливість ратифікувати угоду з Україною.

Згідно з нідерландським законодавством, яке набуло чинності в країні 1 липня 2015 року, дозволено виносити на референдум практично будь-який проголосований парламентаріями документ, якщо буде зібрано 300 тис. підписів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram