ГоловнаСвіт

У Казахстані вперше за 10 років засудили до смертної кари

Таке покарання отримав Руслан Кулекбаєв, який убив 10 людей у липні.

У Казахстані вперше за 10 років засудили до смертної кари
Фото: zakon.kz

Сьогодні вранці в Казахстані винесли перший за 10 років смертний вирок. Його отримав підсудний Руслан Кулекбаєв, який 18 липня 2016 року вбив дев'ятьох співробітників правоохоронних органів Казахстану, а днем раніше смертельно поранив повію.

Видання zakon.kz зазначає, що смертну кару в Казахстані не призначали з 2006 року, коли було засуджено виконавця вбивства політика Алтинбека Сарсенбаєва. Пізніше покарання йому замінили довічним терміном, тому Кулекбаєв є наразі єдиним "смертником".

Утім виконати покарання не вдасться через мораторій, запроваджений 13 років тому.

У грудні 2003 року президент Республіки Казахстан оголосив безстроковий мораторій на виконання вироків про смертну кару. Її замінюють довічним позбавленням волі або позбавленням волі на певний термін із відбуванням покарання у виправній колонії особливого режиму.

До введення заборони на смертну кару в Казахстані було виконано 536 вироків. Вирок про смертну кару виконували не раніше, ніж через один рік з моменту набуття чинності.

Нагадаємо, 18 липня 2016 року Кулекбаєв напав на Алмалінське районне управління внутрішніх справ в Алмати, будівлі Комітету національної безпеки і податкового департаменту, убивши загалом дев'ять осіб. Днем раніше він смертельно поранив повію біля готелю "Аят". Кулекбаєва затримали, а його дії було визнано терактом.

Кулекбаєва звинувачували у вчиненні злочинів, передбачених ст.ст. 255 ч. 4 (акт тероризму); 99 ч. 2 (вбивство двох і більше осіб); 24 ч. 3; 99 ч. 2 (замах на вбивство); 192 ч. 4 (розбійний напад групою осіб); 287 ч. 4 (незаконний обіг зброї); 288 ч. 2 (незаконне виготовлення зброї); 291 ч. 4 (розкрадання зброї); 200 ч. 4 (викрадення автомобіля); 126 ч. 2 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу Казахстану.

Разом із ним до тривалих термінів ув'язнення засудили п'ятьох осіб, яких звинувачували в участі в ОЗУ Кулекбаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram