ГоловнаСвіт

ЄС і Канада зажадали припинення бойових дій у Сирії

Права людини порушують усі учасники конфлікту, але "особливо сирійський режим і його прибічники"

ЄС і Канада зажадали припинення бойових дій у Сирії
Сирийские дети
Фото: EPA/UPG

Євросоюз і Канада засудили порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права щодо народу Сирії усіма сторонами конфлікту, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ці порушення включають застосування незаконних, нерозбірливих і непропорційних атак, включаючи, зокрема, використання хімічної зброї, а також атак, навмисне націлених на госпіталі та інші медичні установи. Атака проти гуманітарного конвою ООН 19 вересня є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права і повинна стати предметом поглибленого розслідування", - підкреслюється у спільній заяві сторін, поширеній за підсумками саміту ЄС-Канада в Брюсселі.

У документі наголошується, що застосування політики примусу населення до голодування і блокади житлових зон, а також насильницьке переміщення населення є практикою, що суперечить міжнародному праву.

"Ми вимагаємо негайного і повного припинення бойових дій, виконання чого має забезпечувати і відстежувати ефективний механізм, зняття блокади і надійного, повного і безперешкодного гуманітарного доступу з метою зменшення насильства і полегшення страждань сирійського населення в Алеппо та інших місцях", - йдеться в заяві.

ЄС і Канада вимагають, щоб усі сторони конфлікту дозволили гуманітарним організаціям виконувати свою роботу відповідно до принципів і норм, визнаними на міжнародному рівні, при повазі міжнародного гуманітарного права і резолюцій РБ ООН.

У заяві також йдеться, що ЄС і Канада засуджують порушення прав людини, що здійснюються всіма учасниками конфлікту, але "особливо сирійським режимом і його прибічниками".

Нагадаємо, за даними ЮНІСЕФ, за два тижні у Сирії обстріляли п'ять шкіл.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram