ГоловнаСвіт

Київ допускає відкликання посла України в Молдові у випадку перемоги проросійського кандидата Ігоря Додона

Ігор Додон назвав Крим "російським".

Київ допускає відкликання посла України в Молдові у випадку перемоги проросійського кандидата Ігоря Додона
Фото: profi-forex.org

У Києві затаїли образу на заяву кандидата в президенти Молдови Ігоря Додона про приналежність Криму до Росії, і не готові пробачити сусідові таку неповагу до своєї територіальної цілісності. Тому в разі його перемоги допускають відкликання посла України в Молдові.

Про це пише видання LB.ua в статті "Українське питання на президентських виборах у Молдові".

"Вибачення Кишинева не знімають небезпеки погіршення україно-молдавських відносин у разі перемоги проросійського кандидата. І якщо нинішній скандал викликали слова поки що "Додона-кандидата в президенти", то поведінка "Додона-президента", який вже зараз ставить під сумнів територіальну цілісність сусідньої країни, навряд чи залишиться без відповіді України. Наприклад, розглядається, за інформацією LB.ua варіант відкликання українського посла з Кишинева в Київ на консультації (після першого чи другого туру, залежно від їхніх результатів)", - йдеться у матеріалі.

Як відомо, за 6 днів до президентських виборів у Молдові, які відбудуться 30 жовтня, основний кандидат у президенти Ігор Додон заявив під час теледебатів, що анексований Крим "належить Росії". "Кому належить Крим?" - запитав ведучий. "Російській Федерації", - відповів Додон.

Своє обурення такою очевидно провокаційною і недружньою заявою Київ передав у Кишинів спочатку дипломатичними каналами. Потім у публічну площину потрапив коментар посла України в Молдові Івана Гнатишина - він закликав молдовських політиків не спекулювати на темі Криму під час виборів. Дипломат також здивувався позицією молдовського політика, який визнав законною анексію Росією Криму в ситуації існування в Молдові території, теж непідконтрольної центральній владі, що претендує на визнання державності з перспективою приєднання до РФ.

Офіційний Кишинів заяву Додона засудив, і віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Андрій Галбур вибачився за згадану заяву: "Я б не хотів коментувати заяви учасників виборчої кампанії. У той же час, торкаючись цього конкретного випадку, хотів би висловити співчуття нашим партнерам у Києві, нашим українським партнерам, всім громадянам цієї країни, в тому числі і тим, хто проживає на території нашої країни, хто має українське походження. Висловлена позиція не відповідає офіційній позиції Республіки Молдова. Ми чітко визнаємо територіальну цілісність і суверенітет сусідньої України в рамках кордонів, визнаних на міжнародному рівні, не визнаємо анексію будь-яких територій, незалежно від того чи йдеться про Україну, чи про інші країни. Подібну ситуацію ми маємо в Грузії. Більше того, ми самі страждаємо від серйозної територіальної кризи. Навіть не знаю, чи тому, хто зробив подібну заяву, було б приємно почути від чиновника з України, що Придністров'я належить Російській Федерації? Мені просто шкода".

За інформацією видання, у Києві вважають, що така форма глибокого публічного вибачення може свідчити про розуміння молдовською владою ситуації: згадка Криму на тлі існування свого Придністров'я - зовсім не на їхню користь. "І що такі передвиборні спекуляції неминуче можуть "відгукнутися" як на придністровському врегулюванні, так і на двосторонніх відносинах, і на контактах з ЄС", - йдеться у статті.

LB.ua наводить думки експертів, які рекомендують не вірити Додону, оскільки йому "важко вірити": у 2008 році Додон, будучи міністром економіки, сам просив Єврокомісію підписати Угоду про ЗВТ з Молдовою. А після того, як він очолив партію соціалістів - раптом став виступати за розрив Угоди.

"Так що Ігор Додон — типовий кон'юнктурник, який зараз грає на проросійських комплексах. Але голосуючи за нього молдавани отримають на виході кризу, конфлікт і крах країни, створений безвідповідальністю російських ставлеників. Але є в Молдові і відповідальні політики, державні службовці та громадські діячі, які прекрасно усвідомлюють, що майбутнє Молдови - в європейській інтеграції та хороших відносинах з найближчими сусідами Румунією та Україною (за кількістю іноземних громадян, які в'їжджають в Україну,  Молдова, наприклад, на 1 місці – за минулий рік в'їхало понад 4 млн осіб). Без усього цього Молдова не зможе розвиватися, а ризикує надовго перетвориться у одне велике Придністров'я", - йдеться в статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram