ГоловнаСвіт

В Антарктиці створять найбільшу морську заповідну зону

На площі приблизно 1,57 млн квадратних кілометрів на 35 років заборонять вилов риби.

В Антарктиці створять найбільшу морську заповідну зону
Антарктика
Фото: EPA/UPG

Представники 24 країн і Євросоюзу схвалили створення в Антарктичному океані найбільшої в світі морської заповідної зони.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Морським заповідником стане Море Росса, розташоване в Південному океані. На площі приблизно 1,57 млн квадратних кілометрів на 35 років заборонять вилов риби. Створення заповідної зони має захистити незайману природу Антарктики", - йдеться в повідомленні.

Угоду про створення зони уклали на щорічній зустрічі Комісії зі збереження живих ресурсів Антарктики, яка пройшла в австралійському місті Хобарт. Цьому рішенню передували кілька років переговорів.

На море Росса припадає лише 2% території Південного (Антарктичного) океану, але там живуть 38% всіх пінгвінів Аделі, що існують на Землі, 30% антарктичних буревісників і приблизно 6% світової популяції антарктичних полосатиків малих.

У цьому регіоні поживні речовини піднімаються з дна океану і за допомогою течій розносяться по всій планеті. Це також надає морю Росса особливого значення. У ньому живуть невеликі морські рачки криль, які є основною їжею для китів, тюленів і інших тварин.

Учені вважають, що поки море Росса майже не постраждало від людської діяльності.

Запропонували створити зону США і Нова Зеландія. В процесі переговорів країни домовилися про створення особливих зон, де в наукових цілях можна буде виловлювати рачків і кликача - це вид риб, які живуть в Антарктиці.

Раніше єдиною країною, яка виступала проти створення зони через побоювання з приводу вилову риби, була Росія, але в цьому році вона схвалила проект.

Як повідомляли ще в 2012 році, Антарктика виснажила більш ніж половину природних вод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram