ГоловнаСвіт

Один з лідерів президентської гонки в Молдові знявся з виборів

Екс-прем'єр Молдови Лянке задумався, але потім відмовився від зняття своєї кандидатури з виборів.

Один з лідерів президентської гонки в Молдові знявся з виборів
Мариан Лупу

Лідер владної у Молдові Демократичної партії, кандидат у президенти Маріан Лупу в середу, 26 жовтня, відмовився від подальшої боротьби за посаду президента на користь кандидата від проєвропейських сил.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Наше основне послання виборцям полягає в тому, що Республіка Молдова повинна продовжити європейський вектор розвитку. Країні потрібен проєвропейський президент, який працював би спільно з урядом і парламентом. Демократична партія проаналізувала ситуацію в країні, в тому числі шанси кандидата від нашої партії і партії "Дія і солідарність" Майї Санду, і прийшла до висновку, що вибори повинен виграти проєвропейський кандидат у президенти. Тому я вирішив відмовитися від подальшої боротьби на користь проєвропейського кандидата", - заявив Лупу.

Голова Демпартії підкреслив при цьому, що "для багатьох це рішення може здатися несподіваним і шоковим, але для нас воно логічне, оскільки Демпартія завжди працювала і буде працювати в інтересах держави".

Один з лідерів Демократичної партії, координатор владної в Молдові коаліції Влад Плахотнюк заявив у зв'язку з цим, що це рішення ухвалили після консультацій з виборцями і європейськими партнерами.

Крім того, напередодні, після рішення Лупу, про вихід із президентської гонки задумався екс-прем'єр, лідер Європейської народної партії Юріє Лянке, передає "Укрінформ".

Однак сьогодні вранці Лянке заявив, що продовжить боротьбу за посаду президента з метою продовження європейського вектора розвитку держави, передає "Укрінформ".

"Я включився в боротьбу за посаду президента, щоб використовувати весь свій накопичений досвід в інтересах громадян. Переконаний у тому, що наша країна повинна продовжувати європейський вектор розвитку. Головним ворогом європейської інтеграції залишається кандидат Ігор Додон, який "отруює" мислення своєю пропагандою, обіцяючи громадянам золоті гори. Існують ризики того, що Додон може виграти вибори в першому турі. Саме з цієї причини я вирішив продовжити президентську гонку і закликаю всіх прийти на вибори, щоб разом побудувати європейську Молдову", - заявив Лянке.

Колишній прем'єр вірить у те, що вийде в другий тур виборів, під час якого він здобуде перемогу над кандидатом від проросійської Партії соціалістів Ігорем Додоном.

Чергові всенародні вибори президента пройдуть в Молдові 30 жовтня. Лідерами президентських перегонів на сьогоднішній день є голова проросійської Партії соціалістів Ігор Додон і керівник партії "Дія і солідарність", екс-міністр освіти Майя Санду. До зняття з виборів Маріан Лупу був на третьому місці.

Якщо в першому турі не буде визначено переможця, то через два тижні в країні пройде другий тур виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram