ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії закриють пункти колективного доступу в інтернет через брак грошей

Зараз в Росії діє близько 21 тис. пунктів колективного доступу.

У Росії закриють пункти колективного доступу в інтернет через брак грошей
Фото: digit.ru

До кінця року в населених пунктах Росії чисельністю понад 50 тис. жителів закриють пункти колективного доступу (ПКД) в інтернет.

Про це розповів міністр зв'язку і масових комунікацій Микола Нікіфоров, повідомляє "Интерфакс".

Рішення прийняли через недостатнє фінансування.

"Тут суперечність двох норм: з одного боку, вони повинні бути, з іншого боку - якщо не вистачає грошей, є певна черговість: пріоритет номер один - це таксофони, пріоритет номер два - це прокладання оптики, пріоритет номер три - це пункти колективного доступу . У зв'язку з тим, що це скорочення (фінансування - ред.) фактично є, на жаль, вони просто припинять свою роботу", - сказав Нікіфоров.

За його словами, в мережах ПКД доволі низький обсяг споживання трафіку.

"Потрібно, звичайно, визнати, що пункти колективного доступу працювали тоді, коли в людей комп'ютерів не було, смартфонів не було, а сьогодні свіжі цифри: у нас смартфон сьогодні став використовуватися в 63% випадків виходу в інтернет. Тож ні настільний комп'ютер , ні ноутбук - це більше не лідери серед способів доступу. Просто змінився сильно світ, тому, на жаль, у цих умовах обмеження фінансування ПКД будуть згортати", - сказав він.

У 2016 році "Ростелеком" мав отримати 14,8 млрд рублів на усунення "цифрової нерівності", а також на надання універсальних (соціально значущих) послуг зв'язку. Однак через коригування бюджету "Ростелеком" недоотримав близько 6,9 млрд рублів. У Мінкомзв'язку повідомили, що частину грошей перерозподілили на інші статті. У серпні "Ведомости" з посиланням на джерело, близьке до оператора, повідомили, що уряд може виділити "Ростелекому" близько 3,2 млрд рублів.

У 2014 році "Ростелеком" і Росзв'язок уклали контракт, за умовами якого оператор повинен створити точки доступу в інтернет на швидкості не менш ніж 10 Мбіт/с у населених пунктах, де є таксофони і проживає 250-500 осіб. Вартість робіт оцінили в 168 млрд рублів.

За даними Росзв'язку, у 2015 році трафік усіх російських пунктів колективного доступу склав 564 Гб. Зараз у Росії діє близько 21 тис. пунктів колективного доступу.

Як повідомляли минулого тижня, Міноборони Росії запустило закритий військовий інтернет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram