ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ФСБ підозрює в інформатаці на банк РПЦ язичників Кубані

Розповсюдження чуток про стан банку нібито проводилося з території Ставропольського краю

ФСБ підозрює в інформатаці на банк РПЦ язичників Кубані
Фото: spbdnevnik.ru

Спецслужби Росії відпрацьовують версію про причетність до інформаційної атаки на банк "Пересвет", який належить РПЦ, членів громади язичників.

Як стало відомо LB.ua, ФСБ по Ставропіллю проводило 22 жовтня бесіди з декількома активними членами місцевої громади язичників. Метою цих бесід було виявити їх можливу причетність до інформаційної атаки на банк "Пересвет".

Бесіди є відпрацюванням оперативної інформації про те, що інформаційна атака була проведена з території Ставропольського краю і вона є помстою РПЦ за її активну боротьбу з язичниками. Зокрема, за участь її парафіян в якості понятих в обшуках язичників, які ФСБ проводило навесні цього року на Ставропіллі.

Бесіди з членами громад язичників носили неформальний характер і жодних процесуальних наслідків не несуть.

Раніше прес-служба банку запевнила про відсутність у банку проблем з ліквідністю, а підвищений попит на зняття готівки, який спостерігався у фінустанові, був нібито пов'язаний з появою повідомлень у ЗМІ і соцмережах про зникнення голови правління банку Олександра Швеця.

У Центробанку підтвердили, що банк здійснював операції в штатному режимі, "проте сталася інформаційна атака на банк". "Її результатом стали "набіги" вкладників і кредиторів. Було введено мораторій на задоволення вимог кредиторів і вкладників цього банку, тобто настав страховий випадок, що дає підстави вкладникам банку для отримання відшкодування", - йдеться у повідомленні регулятора.

Банкіри також вважають, що через "закритсть" банку і "невміння його керівництва виразно пояснити, що, як і навіщо воно робить" зробило його "беззахисним перед негативною піар-кампанією і невмінням представити відкриту позитивну інформацію".

За інформацією російських ЗМІ, основним акціонером банку "Пересвет", де з 21 жовтня ЦБ ввів тимчасову адміністрацію, є Російська православна церква (РПЦ). Їй в банку належать понад 49% акцій, ще 24% володіє Торгово-промислова палата (ТПП). Зокрема, у банку був основний рахунок Московської патріархії. Всього в банку зберігалося близько третини усіх коштів адміністрації РПЦ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram