ГоловнаСвіт

Країни Балтії потроять військові витрати через агресію Росії

Чисельність американського контингенту збільшиться до приблизно тисячі солдатів на кожну країну в 2016 році.

Країни Балтії потроять військові витрати через агресію Росії
Фото: news.tts.lt

Литва, Латвія та Естонія мають намір збільшити витрати на озброєння і військову техніку втричі - до $670 млн - до 2018 року порівняно з 2014 роком після анексії Криму Росією.

Згідно з оцінками, до 2020 року сукупні бюджети трьох країн сягнуть $2,1 млрд, більш ніж удвічі перевищивши бюджет на момент вступу країн у НАТО в 2004 році та засвідчивши найбільші темпи зростання порівняно з будь-яким іншим регіоном світу, повідомляє агентство Рейтер із посиланням на IHS Markit.

"Ми спостерігаємо ескалацію політичної конфронтації між Росією і Заходом в останні 2,5 року до військової наполегливості, і ми не бачимо цьому кінця найближчим часом", - сказав Алекс Кокчаров з IHS Markit.

"Така конфронтація, ймовірно, буде включати елементи військового залякування, створюючи занепокоєння у найближчих сусідів Росії", - додав він.

Так, після анексії Криму Росією в 2014 році Латвія і Литва схвалили збільшення військових витрат до неофіційного цільового значення НАТО в 2% від ВВП країни до 2018 року. Естонії це вже вдалося.

У кожній із трьох країн Балтії перебувають загони з приблизно 150 американських солдатів, яких відправили туди відразу ж після анексії Криму. Американський контингент доповнюється епізодичною ротацією військ з інших країн-членів НАТО. Чисельність контингенту збільшиться до приблизно тисячі солдатів на кожну країну наступного року.

Нагадаємо, раніше президент Литви Даля Грібаускайте назвала переміщення Росією ракетних комплексів "Іскандер" у Калінінградську область агресивною демонстрацією сили проти всієї Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram