ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Туреччина домовилася з міжнародною коаліцією про участь у звільненні Мосула

Іракські шиїти почали вимагати відвести турецькі війська від Мосула.

Туреччина домовилася з міжнародною коаліцією про участь у звільненні Мосула
Бинали Йылдырым
Фото: EPA/UPG

Туреччина домовилася з міжнародною коаліцією про участь в операції зі звільнення іракського міста Мосул від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це повідомив прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим, інформує агентство Рейтер.

Голова уряду також відзначив готовність турецьких військових льотчиків приєднатися до операції, "коли прийде час". При цьому, як пише агентство, раніше 18 жовтня Йилдирим заявляв, що турецька військова авіація вже задіяна в кампанії зі звільнення Мосула.

Про намір Анкари взяти участь в операції заявив 14 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Якщо Багдад і Вашингтон відмовляться від допомоги турецьких військових, він запевнив, що задіє "план Б", проте не пояснив, у чому він полягатиме. При цьому турецькі військові безпосередньо в бойових діях участі не братимуть - таку умову поставив військам коаліції прем'єр-міністр Іраку Хейдал аль-Абаді.

Тим часом, як повідомляє Associated Press, іракські шиїти почали вимагати від Багдада негайно припинити співпрацю з Туреччиною при наступі на Мосул.

Демонстрація шиїтів пройшла перед турецьким посольством у Багдаді. Послідовники аятоли Муктади ас-Садра, який виступає за виведення турецьких військ із країни, несли прапори Іраку та скандували: "Забирайтеся геть, забирайтеся геть, окупанти". Їхній ватажок шейх Маджид аль-Фартусов оголосив: "Ми засуджуємо турецьке втручання у внутрішні справи Іраку. Ніхто не сміє топтати іракську землю".

Мосул - оплот і неофіційна столиця іракських територій ІДІЛ. Наступ на місто армії Іраку, курдських ополченців і бійців шиїтської міліції почався 17 жовтня. Наземній частині операції передували повітряні удари, які США і міжнародна коаліція почали завдавати за два дні до цього. Загальна чисельність сухопутних підрозділів, що беруть участь у звільненні Мосула, перевищує 60 тис. осіб.

Згідно з даними розвідки, наступаючому війську протистоять від трьох до дев'яти тисяч бойовиків ІДІЛ. ООН не виключає, що вони можуть використовувати місцевих жителів, як живий щит.

Як повідомляли раніше, ООН прогнозує появу десятків тисяч біженців після штурму "столиці" ІДІЛ в Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram