ГоловнаСвіт

На виборах у Чорногорії перемогли проєвропейські сили

У країні затримали 20 сербів, які нібито готували збройні напади.

На виборах у Чорногорії перемогли проєвропейські сили
Мило Джуканович
Фото: EPA/UPG

Перемогу на виборах у Чорногорії в неділю, 16 жовтня, за попередніми даними, здобула владна проєвропейська Демократична партія соціалістів Чорногорії під головуванням діючого прем'єр-міністра, 54-річного Міло Джукановича.

Згідно з 84% опрацьованих бюлетенів, у Демократичної партії соціалістів - 40,7% голосів, або 35 мандатів у парламенті, який складається з 81 депутата, передає Бі-Бі-Сі.

У проросійського блоку "Демократичний фронт" - 21% голосів (18 мандатів), а в помірно опозиційної коаліції "Ключ" - 10,5%, або дев'ять місць у парламенті.

Жодна з партій не набере абсолютної більшості, уряд буде коаліційним.

Виступаючи напередодні виборів, Джуканович звинуватив опозицію в проросійському курсі і заявив, що голосування визначить, стане його країна "членом ЄС чи російською колонією".

У ніч на неділю поліція Чорногорії повідомила про затримання 20 сербів, які готували після закінчення виборів збройні напади на представників влади і держустанови.

2006 року Чорногорія проголосила незалежність, а 2010 року набула офіційний статус країни-кандидата в члени Євросоюзу. Населення країни становить 623 тисячі. Попередні парламентські вибори в Чорногорії пройшли 14 жовтня 2012 року.

У травні 2016 року було підписано протокол про вступ Чорногорії в НАТО, тепер країна має право брати участь у всіх засіданнях альянсу як спостерігач. А після того, як усі держави НАТО ратифікують протокол, Чорногорія стане 29-м членом Північноатлантичного альянсу.

Блок "Демократичний фронт" виступає за дружбу з Росією і вимагає винести питання про вступ в НАТО на загальнонаціональний референдум.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram