ГоловнаСвіт

ЄС обговорить фінансування Росією радикальних правих партій

ЄС обговорить фінансування Росією радикальних правих партій

Лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі 20-21 жовтня обговорять дані європейських розвідок, згідно з якими Росія таємно фінансує крайні праві і маргінальні партії в Європі, щоб втручатися у внутрішню політику країн ЄС.

Про це пише газета The Financial Times.

"Це серйозно непокоїть. Це стає постійним предметом для занепокоєння", - заявив газеті The Financial Times можновладний європейський дипломат, повідомляє Deutsche Welle.

"Росія, очевидно, не є натхненником зростання популізму в Європі, але стало зрозуміло, що Росія вітає його і в деяких випадках активно підтримує популістські рухи і крайні праві партії з проросійськими настроями", - цитує FT старшого наукового співробітника Європейської ради з міжнародних відносин Фредріка Весла. На його думку, російська влада розглядає європейських популістів "як корисних союзників у досягненні своїх цілей в Європі". Передусім йдеться про скасування економічних санкцій щодо Росії або відмову від європейської підтримки України.

Москва всіляко заперечує своє таємне втручання в європейську політику, проте видання наводить кілька прикладів, що викликають побоювання. Зокрема, відомо, французька ультраправа партія "Національний фронт", яка займає проросійські позиції, на чолі з Марін Ле Пен 2014 року отримала 9 млн євро від російського банку. Рік опісля Європарламент позбавив недоторканності Белу Ковача, який представляє угорську ультраправу партію "Йоббік". 55-річного політика запідозрили в шпигунстві проти інститутів ЄС на користь Росії.

У червні 2015 року уряд Чехії звинуватив російського президента Володимира Путіна у спробі проведення політики "розділяй і володарюй" щодо ЄС шляхом підтримки правих популістських політиків у всіх країнах Союзу. Європейські дипломати вбачають російське втручання і в результатах референдуму в Нідерландах, у результаті якого було відкинуто угоду про торгову співпрацю між ЄС і Україною.

Побоювання Брюсселя поділяють і у США. Перед головою розвідки США поставлено завдання оцінити "фінансування російськими спецслужбами політичних партій і неурядових організацій у країнах колишнього Радянського Союзу і Європи", зазначає FT.

За даними видання, лідери ЄС обговорять усі аспекти відносин Європи з Росією на закритій вечері 20 жовтня - цей захід у дводенній програмі саміту зазвичай відводять під дискусії на найдражливіші теми. Однак жодних політичних рішень на цю тему на саміті не ухвалять, заявило джерело газети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram