ГоловнаСвіт

"Вишеградська четвірка" виступила проти "Північного потоку-2"

Лідери країн "Вишеградської групи" домовилися, що ефективний енергетичний союз в ЄС забезпечить конкуренцію в енергопостачанні континенту і реальну диверсифікацію джерел газу, додав Дуда.

"Вишеградська четвірка" виступила проти "Північного потоку-2"
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Країни-члени "Вишеградської групи" єдині в опорі російському проекту газопроводу "Північний потік-2", який повинен поставляти російський газ до Німеччини.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє "Радіо Свобода".

Як сказав він за результатами дводенної зустрічі президентів Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини в польському місті Ряшеві, відомому також як Жешув, цей проект небезпечний, тому що зашкодить планам Європи створити ефективну енергетичну систему.

За словами Дуди, "Північний потік-2" повинен поставляти газ з родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини по дну Балтійського моря, минаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Словаччину, проект є суто політичним проектом російського газового монополіста "Газпром" і не має ніякого економічного обґрунтування.

Всі четверо президентів домовилися, що ефективний енергетичний союз в ЄС забезпечить конкуренцію в енергопостачанні континенту і реальну диверсифікацію джерел газу, додав Дуда.

Проект "Північний потік-2" повинен розширити можливості вже побудованого першого "Північного потоку". Компанія Nord Stream 2 AG ("Північний потік-2"), яка займається плануванням будівництва, належить російському "Газпрому" на 100% через його філіал в Нідерландах. Її раду директорів влітку очолив колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер, давно відомий своєю прихильністю до Росії. Крім того, Шредер протягом попередніх більш як 10 років займав високооплачувану посаду голови комітету акціонерів первісної компанії Nord Stream AG, яка побудувала першу чергу газопроводу.

Критики вважають, що, на відміну від першої черги, планована друга не має економічного обґрунтування і є чисто політичним проектом Кремля, має на меті збільшити залежність Європи від російського газу.

Як повідомлялося раніше в жовтні, заморожування "Північного потоку-2" може увійти в новий пакет санкцій ЄС проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram